Ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως θα οργανώσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα συνομιλίες με τη συμμετοχή «όλων των παραγόντων-κλειδιών», τόσο «πολιτών» όσο και «στρατιωτικών», ώστε να αρχίσει προσπάθεια για ξεπεραστεί η νέα κρίση στο Σουδάν, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου.
«Είναι καιρός να δοθεί τέλος στη βία και να αρχίσουμε μια εποικοδομητική διαδικασία», όπως ανέφερε ο Φόλκερ Πέρτες σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε για τις συνομιλίες αυτές, οι οποίες αναμένει να αρχίσουν αύριο Δευτέρα.
Στις συνομιλίες «χωρίς αποκλεισμούς» θα συμμετάσχουν «όλοι οι παράγοντες κλειδιά, πολίτες και στρατιωτικοί», συμπεριλαμβανομένων «ένοπλων κινημάτων, πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων πολιτών, οργανώσεων γυναικών και επιτροπών αντίστασης», όπως διευκρίνισε.
Υπενθυμίζεται ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του αρχηγού των ένοπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, την 25η Οκτωβρίου, τερμάτισε τη διαδικασία μετάβασης προς αμιγώς πολιτική κυβέρνηση στο Σουδάν, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πτώση του στρατηγού Όμαρ ελ Μπασίρ, του δικτάτορα που έμεινε στην εξουσία για σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στις μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση.
Οι Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ΔΕΑ), αιχμή του δόρατος της εξέγερσης που οδήγησε την ανατροπή του Μπασίρ το 2019, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι δεν έχει ενημερωθεί για «καμία λεπτομέρεια» όσον αφορά τις συνομιλίες που ανήγγειλε ο γερμανός διπλωμάτης του ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας πως είναι διατεθειμένη να εξετάσει την πρωτοβουλία μόλις «ενημερωθεί επίσημα».
Εν αναμονή, οι ΔΕΑ θα συνεχίσουν την «ειρηνική μαζική κινητοποίησή τους εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 25ης Οκτωβρίου» ωσότου «υπάρχει πολιτική κυβέρνηση».
Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα μέρη «να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση της τρέχουσας πολιτικής κρίσης και να βρεθεί βιώσιμη οδός προς τη δημοκρατία και την ειρήνη», όπως ανέφερε ο κ. Πέρτες, τονίζοντας ότι η πορεία προς τον εκδημοκρατισμό μετά την πτώση του Μπασίρ γνωρίζει «μείζονες αντιξοότητες».
Υπογραμμίζεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΟΗΕ, όπως και η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που κάλεσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους «όλους τους πολιτικούς παράγοντες να αδράξουν την ευκαιρία αυτή για να ξαναρχίσει η μετάβαση της χώρας» προς τη δημοκρατία.
Όπως επισημαίνεται, ο πρωθυπουργός και πρόσωπο της μετάβασης Αμπντάλα Χάμντοκ, που επανέφερε στην εξουσία ο στρατηγός Μπαρχάν έναν μήνα μετά το πραξικόπημα –στο μεσοδιάστημα, τελούσε υπό κατ’ οίκον κράτηση–, υπέβαλε την παραίτησή του τη 2η Ιανουαρίου, έπειτα από τους θανάτους τριών διαδηλωτών στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.
Έκτοτε, οι στρατηγοί κρατούν πλέον μόνοι το τιμόνι της χώρας. Ο στρατηγός Μπουρχάν, ο οποίος αποφάσισε να παρατείνει για δύο χρόνια την εξουσία του, υποσχεται εκλογές τον Ιούλιο του 2023.