Οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν περιορισμό των διαδηλώσεων για λόγους δημόσιας υγείας, μέσα σε λογικά πλαίσια, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καθώς οι διαδηλώσεις Black Lives Matter και άλλες συγκεντρώνουν πλήθη κόσμου την ώρα που παρατηρούνται εξάρσεις της πανδημίας.
Η επιτροπή διέκρινε ένα κενό στους διεθνείς κανονισμούς που ίσχυαν πριν την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που έχουν υπογράψει 173 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα, έδινε πάντα τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών στα δικαιώματα συνάθροισης για λόγους δημόσιας υγείας και το νέο έγγραφο του ΟΗΕ, υπό τον τίτλο «γενικό σχόλιο» το επιβεβαιώνει.
«Η προστασία για λόγους 'δημόσιας υγείας' μπορεί εκτάκτως να δικαιολογήσει την επιβολή περιορισμών, όταν για παράδειγμα υπάρχει έξαρση κάποιας μολυσματικής νόσου και οι συναθροίσεις είναι επικίνδυνες», αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο ο συντάκτης του εγγράφου, Κρίστοφ Χέινς, έσπευσε να τονίσει ότι αυτή η αιτιολόγηση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς λόγο.
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κατάχρηση της αιτιολόγησης των περιορισμών ως πρόσχημα για να φιμωθούν οι διαμαρτυρίες και η αντιπολίτευση» δήλωσε, προσθέτοντας ότι μια κυβέρνηση θα μπορούσε, για παράδειγμα να ορίσει όριο στον αριθμό των διαδηλωτών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Γενικότερα, το έγγραφο τονίζει ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον «να μην απαγορεύουν, περιορίζουν ή διαλύουν συναθροίσεις χωρίς ικανή αιτιολόγηση».
Το έγγραφο αναγνωρίζει επίσης τους διαδηλωτές το δικαίωμα να φορούν μάσκες, ενώ ερωτηθείς από το Reuters για το αν η επιβολή της χρήσης της μάσκας από τις κυβερνήσεις αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Χέινς απάντησε: «Είναι κατανοητό και αποδεκτό ότι για λόγους υγείας μπορεί να υπάρξουν κάποια όρια στα δικαιώματά μας». Αυτά του τα σχόλια ωστόσο, δεν αποτελούν μέρος της επίσημης έκθεσης. Σε περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και στην Αυστραλία, το ζήτημα της χρήσης της μάσκας έχει προκαλέσεις αντιδράσεις, οδηγώντας κάποιες φορές σε διαδηλώσεις κατά της χρήσης της μάσκας.
Η έκθεση, τέλος προειδοποιεί ότι οι περιορισμοί για λόγους δημόσιας τάξης, που επίσης μπορούν να επικαλεστούν οι κυβερνήσεις «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αδικαιολόγητα».