Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν, μετά την αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν εναντίον του κινήματος διαμαρτυρίας οι στρατηγοί —με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς— αλλά και την ανακοίνωση μία ημέρα αργότερα από το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο ότι θα οργανώσει εκλογές μέσα σε εννέα μήνες.
«Είναι απαραίτητη η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεπειγόντως», έκρινε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν η χώρα του και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η νομιμοποίηση δεν προέρχεται από την κάννη ενός τουφεκιού», πρόσθεσε.
Οι καταγγελίες σε διεθνές επίπεδο διαδέχονται η μια την άλλη μετά τη διάλυση διά της βίας της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ, όταν σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών χθες Τρίτη, τουλάχιστον 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.
Την ανακοίνωση των στρατηγών ότι θα οργανώσουν εκλογές μέσα σε εννιά μήνες απέρριψαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας. Νωρίτερα, η ανακοίνωση αυτή καταδικάστηκε επίσης από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Σουδάν.
«Το να προκηρύσσονται τώρα πρόωρες εκλογές αποτελεί άρνηση της δημοκρατίας», στηλίτευσε ο γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, εξηγώντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τέτοιας ψηφοφορίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη Δευτέρα τη χρήση υπέρμετρης βίας από τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας του Σουδάν και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.
Οι στρατηγοί που κρατούν στα χέρια τους την εξουσία ανακοίνωσαν χθες ότι ακυρώνουν όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανωθούν εκλογές μέσα «σε εννέα μήνες».
Ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ, που παρέμεινε στην εξουσία για περίπου τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του.