Έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε ο γαλλικός στρατός στο Μάλι τον Ιανουάριο προκάλεσε τον θάνατο 19 αμάχων που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν ένα γάμο, και όχι μόνο τζιχαντιστές όπως επιμένει να ισχυρίζεται το Παρίσι.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη από την Αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) αποτελεί τη σοβαρότερη καταγγελία εναντίον της δύναμη Μπαρχάν από το 2013, όταν η Γαλλία ενεπλάκη στο Σάχελ.
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε εκ νέου χθες τις καταγγελίες. «Επιμένουμε σταθερά και επαναλαμβάνουμε με σθένος ότι στις 3 Ιανουαρίου οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή εναντίον ένοπλης, τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία είχε ταυτοποιηθεί ως τέτοια» κοντά στο Μπούντι, στο κεντρικό Μάλι.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι έχει «πολλές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία» της έρευνας και «δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτή προσφέρει οποιαδήποτε απόδειξη» που να αντικρούει την εκδοχή του Παρισιού.
Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε έπειτα από έρευνες της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της MINUSMA με τη στήριξη της εγκληματολογικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η ομάδα που επλήγη «αποτελούνταν κυρίως από αμάχους, οι οποίοι προστατεύονται από επιθέσεις βάσει του διεθνούς, ανθρωπιστικού δικαίου».
Περίπου 100 άνδρες, άμαχοι, είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τη σκιά δέντρων για να γιορτάσουν έναν γάμο που είχε γίνει την προηγουμένη, ξεχωριστά από τις γυναίκες και τα παιδιά, βάσει των τοπικών παραδόσεων, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται σε δεκάδες συνεντεύξεις.
«Ανάμεσά τους βρίσκονταν πέντε ένοπλοι, που πιστεύεται ότι ήταν μέλη της Σέρμα», η οποία ανήκει στην Ομάδα Στήριξης του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων (GSIM- Jnim στα αραβικά), μια τζιχαντιστική ομάδα που έχει δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα.
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιδρομή στη Μπούντι, εκ των οποίων τρεις που πιστεύεται ότι ήταν μέλη της Σέρμα, σύμφωνα με τη MINUSMA.
Η περιοχή αυτή αποτελεί περιοχή δράσης αλλά και καταφύγιο για ομάδες που συνδέονται με τη JNIM αλλά και άλλες τζιχαντιστικές που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Πέντε Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Μάλι από τα τέλη Δεκεμβρίου ως τις αρχές Ιανουαρίου.
Μετά την αυτονομιστική εξέγερση του 2012 στο βόρειο Μάλι, που μετατράπηκε σε τζιχαντιστική, στη χώρα έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι –άμαχοι και μαχητές– και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί, παρά την επέμβαση των δυνάμεων του ΟΗΕ.
Περίπου 5.100 Γάλλοι στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση Μπαρχάν εναντίον των ισλαμιστών.