Σύμφωνα με την έκθεση τουλάχιστον 5.987 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Ιανουαρίου 2023.
ΟΗΕ: Επιβεβαιώθηκαν οι θάνατοι χιλιάδων Ουκρανών αμάχων, βασανιστήρια, βιασμοί και κρατήσεις
AP Photo/Andriy Andriyenko
AP Photo/Andriy Andriyenko

ΟΗΕ: Επιβεβαιώθηκαν οι θάνατοι χιλιάδων Ουκρανών αμάχων, βασανιστήρια, βιασμοί και κρατήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση τουλάχιστον 5.987 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Ιανουαρίου 2023.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ερευνητές του επιβεβαίωσαν χιλιάδες ακόμη απώλειες αμάχων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 21 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις σε εκτελέσεις ή μεμονωμένες επιθέσεις.

«Ένα χρόνο αφότου η Ρωσική Ομοσπονδία εξαπέλυσε πλήρη ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρό απώλειες σε παιδιά, γυναίκες και άνδρες σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) σε μια νέα έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση τουλάχιστον 5.987 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μεταξύ της 1ης Αυγούστου 2022 και της 31ης Ιανουαρίου 2023, αριθμός που είναι ίσως μικρός, καθώς καλύπτει μόνο εκείνες τις περιπτώσεις που οι ερευνητές της είχαν τη δυνατότητα να επαληθεύσουν.

Τα εκρηκτικά όπλα που πέφτουν αδιάκριτα ευθύνονται για μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων, ανέφερε η έκθεση, και τα στοιχεία της έδειξαν ότι τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερες απώλειες αμάχων σημειώθηκαν σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία από τις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η πλειονότητα των 133 περιπτώσεων σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με σύγκρουση που έχει τεκμηριωθεί η OHCHR έλαβε χώρα σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των «λεγόμενων διαδικασιών «φιλτραρίσματος»», ανέφερε.

Η έκθεση τεκμηριώνει την εξαφάνιση ή την «αυθαίρετη κράτηση» 214 Ουκρανών σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη και 91 τέτοιες περιπτώσεις σε περιοχές που ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι από αυτούς που συνελήφθησαν από την Ουκρανία ήταν ύποπτοι συνεργάτες, ανέφερε.

Επίσης, η έκθεση ανέφερε ότι η OHCHR «ανησυχεί σοβαρά» για αυτό που περιέγραψε ως κακομεταχείριση, βασανιστήρια και εξαφάνιση παιδιών από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής πέντε εφήβων, τα οποία όλοι βασανίστηκαν.

Μια ξεχωριστή έκθεση του OHCHR, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή, κατηγόρησε τόσο τις ρωσικές όσο και τις ουκρανικές δυνάμεις για την κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου. Ανέφερε ότι η ουκρανική κυβέρνηση παρείχε «πλήρη και εμπιστευτική πρόσβαση» σε επίσημους χώρους εγκλεισμού.

Ανέφερε ότι είχε τεκμηριώσει τη συνοπτική εκτέλεση 15 Ουκρανών αιχμαλώτων και 25 Ρώσων αιχμαλώτων, τα οποία η υπηρεσία είπε ότι «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», αλλά ότι τα ευρήματα «επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από το επίπεδο και το είδος της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις κράτησης και τους αιχμαλώτους. ".

Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσθεσαν ότι συνολικά οι Ρώσοι αιχμάλωτοι «έχονταν καλύτερη μεταχείριση, αφού κρατούνταν σε διέλευση και σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού (sic)». Ανέφερε επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν «εμπλακεί ενεργά» στις ανησυχίες των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη μεταχείριση αιχμαλώτων.

Και στις δύο εκθέσεις, το OHCHR κάλεσε «όλα τα μέρη» να προστατεύσουν τα θύματα και να τιμωρήσουν τους δράστες.