Η φωτιά που άναψε από τη γκάφα του Βρετανού πρωθυπουργού να εμφανιστεί σε βίντεο εντός αμαξιού δίχως ζώνη ασφαλείας, έσβησε γρήγορα. Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι του Ρίσι Σoύνακ είναι αρκετά μεγάλοι, καθώς η ζωή του στην εξουσία δεν εξελίσσεται ομαλά και θα πρέπει να αρχίσει σύντομα να φέρνει κάποια αποτελέσματα, βάσει των εξαγγελιών του.
Οι αντιδράσεις στη δημόσια εμφάνιση ενός πρωθυπουργού να επιβαίνει σε αυτοκίνητο δίχως ζώνη ασφαλείας και η άμεση συγγνώμη του Σούνακ είναι ενδεικτικές της κατάστασης στους Τόρις. Μετά από τον τυφώνα Μπόρις Τζόνσον και την παρένθεση της Λιζ Τρας, οι συντηρητικοί προσπαθούν να πείσουν πως παραμένουν ένας πυλώνας ευπρέπειας και σεβασμού στους νόμους.
Ο Σούνακ βέβαια έχει πιο δύσκολα προβλήματα να διαχειριστεί. Παρά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές, ο βαθύπλουτος μεγιστάνας είχε διατυπώσει ένα δομημένο πρόγραμμα, που βασιζόταν στην κυβερνητική του εμπειρία. Εκφράζοντας τον νεοφιλελεύθερο χώρο, φιλοδοξούσε να αλλάξει ότι επικρατούσε στη χώρα.
Να μειώσει τον πληθωρισμό, να δώσει στους ανθρώπους μία οικονομική ασφάλεια, με τη μεγέθυνση της οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας, που θα ωθούσε και σε καλύτερους μισθούς. Να μειώσει το χρέος ώστε να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, με αιχμή τις υπηρεσίες υγείας. Βέβαια, όλα αυτά πιο εύκολα λέγονται, παρά γίνονται.
Καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν να εμφανίζονται οι επιπτώσεις του Brexit, η οικονομία της χώρας δεν βοηθάει την προσπάθεια του Σούνακ. Ειδικά μετά από την κυβερνητική αστάθεια, ο πληθωρισμός στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα αυξημένος, έχοντας συμβάλει στη μείωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών.
Ταυτόχρονα, τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός πολέμου έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του Σούνακ. Οι απεργίες για την πολιτική Σούνακ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς τα συνδικαλιστικά όργανα δεν φαίνονται διατεθειμένα να δεχθούν την άνευ όρων εφαρμογή των επιλογών του Βρετανού πρωθυπουργού. Η πρόβλεψη στο νέο σχέδιο νόμου για νομική υποχρέωση των απεργών στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να παρέχουν ορισμένες ελάχιστες υπηρεσίες έχει αποτελέσει casus belli στο εσωτερικό της χώρας.
Βέβαια, ο φετινός χειμώνας σήμανε τη μεγαλύτερη κρίση στο σύστημα υγείας της Βρετανίας, όπου άνθρωποι που πάθαιναν έμφραγμα ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν πάνω από μιάμιση ώρα για να φτάσει ένα ασθενοφόρο να τους παραλάβει. Η υγειονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας και τη δυσθεώρητη άνοδο του κόστους ζωής, έχει φέρει τον Σούνακ σε μία άβολη θέση, πριν καν ολοκληρωθούν οι πρώτοι μήνες στη διακυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, η φάση εσωστρέφειας που έχει μπει το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει πως τα προβλήματα του Σούνακ δεν θα σταματήσουν σύντομα. Η συζήτηση για την επόμενη φάση των σχέσεων της Σκωτίας με το Βασίλειο έχει ανοίξει για τα καλά καθώς στο Εδιμβούργο συζητούν ανοιχτά για μία ενδεχόμενη έξοδο, πιέζοντας για ένα νέο δημοψήφισμα. Το πάγωμα ενός νομοσχεδίου της Σκωτίας για τη διευκόλυνση αλλαγής φύλου, λόγω της άμεσης συνεπαγόμενης εφαρμογής του σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, φούντωσε την ήδη τεταμένη κατάσταση.