Οι Τόρις επισπεύδουν τις διαδικασίες για τη διαδοχή Τζόνσον - Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γουάλας
Βρετανία

Οι Τόρις επισπεύδουν τις διαδικασίες για τη διαδοχή Τζόνσον - Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γουάλας

Τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, επισπεύδει το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα, καθώς η επιτροπή που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς και θα επιτηρήσει την διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στοχεύει να περιορίσει σε δύο τα ονόματα των υποψηφίων μέχρι τις 20 Ιουλίου. 

Η αποκαλούμενη "Επιτροπή 1922" θα ορίσει τους ακριβείς κανόνες και το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία την ερχόμενη εβδομάδα έπειτα από την παραίτηση του Τζόνσον στην οποία οδηγήθηκε ύστερα από πιέσεις του ίδιου του κόμματός του.

Πολλοί βουλευτές ασκούν πιέσεις για την διενέργεια της εκλογής του διαδόχου του με συνοπτικές διαδικασίες.

Τέσσερις Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ήδη εκφράσει επισήμως την επιθυμία τους να τον διαδεχτούν, αλλά αναμένεται ότι περίπου άλλοι 12 θα θέσουν επίσης υποψηφιότητα.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από ψηφοφορίες για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο που θα πάνε στον τελικό γύρο-δηλαδή στην επιστολική ψήφο των μελών των Τόρις.

«Ξεκάθαρα αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε και νομίζω ότι ακόμη και οι υποψήφιοι θα παραδεχτούν ότι είναι έτσι, είναι να αποκλείσουμε, από σχετικά πρώιμο στάδιο, ορισμένους από εκείνους που είναι σαφές ότι δεν θα εξασφαλίσουν αρκετή στήριξη για να φτάσουν στους δύο τελευταίους γύρους», δήλωσε στο Times Radio ο ταμίας της "Επιτροπής 1922», ο Τζόφρι Κλίφτον-Μπράουν.

Ο ίδιος είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει αυξάνοντας τον αριθμό των υπογραφών από άλλους Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτείται για να είναι κάποιος προτεινόμενος και αυξάνοντας το όριο των ψήφων τις οποίες πρέπει να λάβουν οι υποψήφιοι για να περάσουν στον επόμενο γύρο.

«Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια διαδικασία ώστε πράγματι να καταλήξουμε σε δύο ονόματα μέχρι να κλείσει το κοινοβούλιο στις 20 Ιουλίου. Θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο και ίσως και πριν από αυτό», κατέληξε.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γουάλας

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, που θεωρείτο ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

«Έπειτα από προσεκτική εξέταση και αφού το συζήτησα με συνεργάτες και με την οικογένειά μου, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», έγραψε ο Γουάλας στο Twitter.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στον σημερινό μου ρόλο και στο να κρατήσω ασφαλή αυτή τη σπουδαία χώρα», υπογράμμισε.

Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν επίσημα ο Ναντίμ Ζαχάουι και ο Γκραντ Σαπς.

H κούρσα διαδοχής

Σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ 493 μελών του κόμματος, για λογαριασμό του καναλιού Channel 4, η προτίμηση των Συντηρητικών για τον πρωθυπουργικό θώκο είναι ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σουνάκ, με ποσοστό 25% και ακολουθεί η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, με 21%.

Σοβαροί υποψήφιοι για το αξίωμα θα μπορούσαν ακόμη να είναι η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Πένι Μόρντοντ και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, όμως κανένας από τους δύο δεν έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία την Πέμπτη, μετά το μπαράζ παραιτήσεων εξήντα στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος, εξαιτίας των συνεχών σκανδάλων που σηματοδότησαν την τριετή παραμονή του στην εξουσία.

«Κάποιος πρέπει να κρατήσει αυτή τη στιγμή και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Γι' αυτό είμαι ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ο πρωθυπουργός σας», τονίζει ο Σουνάκ σε βίντεο εκστρατείας που κυκλοφόρησε στο Twitter.

Ο Σουνάκ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών την Τρίτη, μία από τις δύο απροσδόκητες παραιτήσεις που οδήγησαν σε αλυσίδα γεγονότων μέχρι την απόφαση του Τζόνσον να παραιτηθεί.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Ντόμινικ Ράαμπ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ αναπλήρωσε τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ θεωρείται ένα από τα άτομα πλήρους εμπιστοσύνης του. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να προταθεί και για μεταβατικός ηγέτης των Συντηρητικών.

Πένυ Μορντάντ

Η γυναίκα που διεκδικεί τα ηνία των Συντηρητικών, η Πένυ Μορντάντ υπήρξε κήρυκας του Brexit ενώ της αποδίδεται η αναβίωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Σαγίντ Τζαβίντ

Ο υπουργός Υγείας της χώρας δηλώνει μεγάλος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και της ελεύθερης αγοράς, μετέφερε την κυβερνητική πολιτική στην ατομική ευθύνη, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από τη Βρετανία.

Ναντχίμ Ζαχάουι

Παιδί προσφύγων από το Ιράκ, ο Ναντχίμ Ζαχάουι διακρίθηκε ως υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό και μετά τον ανασχηματισμό αναδείχθηκε σε Υπουργό Οικονομικών.

Πρίτι Πατέλ

Παιδί μεταναστών από την Ινδία αλλά με σκληροπυρηνικές της θέσεις για την παράνομη μετανάστευση. Η Πατέλ αντιτάχθηκε πολλές φορές στην άφιξη μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τζέρεμι Χαντ

Τον χαρακτηρίζουν ως «αρσενική εκδοχή της Τερέζα Μέι». Σύμφωνα με τους Financial Times, οι συνάδελφοί του εμφανίζονται σκεπτικοί για την ανάδειξή του στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Τομ Τούνγκενχατ
Δημοσιογράφος και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, ο Τομ Τούνγκενχατ είναι ένας από τους επικριτές του Μπόρις Τζόνσον και αρνητικός στις διμερείς σχέσεις Βρετανίας - Κίνας, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να του επιβάλλει προσωπικές κυρώσεις.

Μάικλ Γκόουβ

Ήταν εκείνος που προέτρεψε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να απολυθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο.