Η πρόταση για άρση της πατέντας στα εμβόλια μετά τη θέση που πήρε τον Μάιο η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο σκεπτικισμός των Eυρωπαίων ηγετών, η ανοικτή διαφορά ΗΠΑ - Γερμανίας σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2, και η διαφωνία Μακρόν ως προς την πρόθεση του Τζόνσον για τυχόν επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit, είναι μερικά από τα ανοικτά θέματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο των G7.
Πίσω από τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις των ηγετών των επτά πλουσιότερων χωρών στον πλανήτη, τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά και η σύνοδος θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για επίλυση κάποιων εξ αυτών.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει για παράδειγμα η μακρόχρονη εμπορική διαμάχη Ουάσινγκτον-Βρυξελλών για τις επιδοτήσεις προς εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών και την άρση των δασμών στον χάλυβα.
Παρά την πίεση από αμερικανικές χαλυβουργίες να διατηρηθούν οι φόροι εθνικής ασφάλειας που επέβαλε ο Τραμπ, προσχέδιο που είχε αποκαλύψει πρόσφατα το Reuters, ανέφερε ότι: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την άρση πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 όλων των πρόσθετων/τιμωρητικών δασμών και στις δύο πλευρές που συνδέονται με τη διαμάχη μας για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».
Τα ανοικτά ζητήματα στους κόλπους των G7 είναι ακόμη πολλά, κάποια μάλιστα ξυπνούν ιστορικές μνήμες, όπως οι δικαστικές διεκδικήσεις από την Ν.Κορέα απέναντι στην Ιαπωνία για όσους εργάστηκαν καταναγκαστικά σε ιαπωνικά εργοστάσια κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ίδια λογική κινούνται και οι εδαφικές διεκδικήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες
Σύμφωνα με το περιοδικό Politicο η παρούσα Σύνοδος των G7 θα χαρακτηριστεί από 4 «κρίσιμες» αναμετρήσεις.
Βρετανία εναντίον Γαλλίας
Οι τόνοι έχουν ανέβει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Λονδίνο και Παρίσι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Απαντούσε στην αυστηρή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με την οποία «κανένα θέμα σχετικό με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε παζαρεύουμε την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε εδαφική, είτε συνταγματική, είτε οικονομική. Δεν μπαίνει στο τραπέζι, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Ντόμινικ Ράαμπ στο Sky News προσθέτοντας ότι «το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει τώρα στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίλυση του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το Λονδίνο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει υιοθετήσει υπερβολικά άκαμπτη στάση στην εφαρμογή των ειδικών τελωνειακών ρυθμίσεων ως προς την Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες είναι πηγή εντάσεων στη βρετανική επαρχία.
Τα μέτρα αυτά υπήρξαν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
ΗΠΑ εναντίον Ευρώπης
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραμένει αντίθετη στην πρόταση Μπάιντεν για την άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19, κρίνοντας ότι δεν θα βοηθούσε. Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση διατείνονται ότι δεν είναι οι πατέντες αυτές που επιβραδύνουν την παγκόσμια παραγωγή τους.
Το Βερολίνο επιχειρηματολογεί πως αυτό το μέτρο, το οποίο ζητούν χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία, θα αποθάρρυνε τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν και να υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη εμβολίων όπως αυτό για την COVID-19.
Την ίδια ώρα όμως οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκουν κοινό τόπο στο ζήτημα της άρσης των δασμών με αφορμή τις επιδοτήσεις της Airbus. Προσχέδιο της επικείμενης συνόδου ΕΕ- ΗΠΑ που επικαλείται το Reuters, αναφέρεται στο τέλος της εμπορικής διαμάχης την οποία ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ιαπωνία εναντίον Νότιας Κορέας
Το 2018, ανώτατο δικαστήριο της Κορέας έκρινε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να μηνύουν ιαπωνικές εταιρείες για την εξαναγκαστική εργασία στην οποία τους υπέβαλαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν το 2019, πλησιάζοντας το θερμό επεισόδιο. Μήνες αργότερα, ξέσπασε εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.
Γερμανία εναντίον ΗΠΑ
Στις παρυφές της συνόδου των G7, έγινε γνωστό ότι η Καγκελάριος Μέρκελ προετοιμάζει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να επιλύσει τη διαμάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό Nord Stream ΙΙ της Βαλτικής Θάλασσας. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετά τη νίκη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ.
Η διμερής σχέση έχει υποστεί πλήγμα τόσο από την προεδρία Τραμπ όσο και από την ισχυρή αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό Nord Stream IΙ. Η Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι το εγχείρημα απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και προτείνει το υγροποιημένο φυσικό της αέριο ως εναλλακτική.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας που κατασκευάζει τον Nord Stream ΙΙ α)επειδή το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και β) επειδή η συνέχιση της επιβολής κυρώσεων θα έβλαπτε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.