Μολονότι σε ολόκληρο τον κόσμο δρομολογείται ή ακόμη και επισπεύδεται η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ορισμένες επιχειρήσεις επιλέγουν διαφορετική οδό για να το επιτύχουν. Αρνούνται να ανοίξουν τις πόρτες στους εργαζομένους τους πριν από το καλοκαίρι, παρατείνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το καθεστώς τηλεργασίας. Σε ορισμένες μάλιστα αυτή η πρακτική θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.
H ανακοίνωση του ιδρυτή της Facebook του κολοσσού των μέσω κοινωνικής δικτύωσης ότι θα μονιμοποιηθεί η τηλεργασία ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση της τάσης που ο κορονοϊός επιτάχυνε για τους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley.
"Θα είμαστε από τις πλέον φιλόδοξες εταιρείες του μεγέθους μας ως προς αυτό το ζήτημα", τόνισε ο συνιδρυτής της Facebook στο οποίο ανήκει το Instagram και το WhatsApp.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ τόνισε ακόμη ότι η Facebook θα κινηθεί "επιθετικά" ως προς τις προσλήψεις εργαζόμενων που θα εργάζονται μακριά από τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της, ενώ θα προχωρήσει "λελογισμένα" σε άνοιγμα τέτοιων θέσεων και για σημερινούς της υπαλλήλους.
Σήμερα, 95% των εργαζόμενων της Facebook εργάζονται εξ αποστάσεως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε έρευνα της ίδιας της εταιρείας, 50% των υπαλλήλων ανέφεραν ότι νιώθουν εξίσου παραγωγικοί όταν εργάζονται εξ αποστάσεως σε σχέση με την εργασία τους στο γραφείο, όπως είπε.
Από την πλευρά του το Twitter λέει ότι θα ήταν πρόθυμο να αφήσει τους υπαλλήλους του να συνεχίσουν να εργάζονται για πάντα από το σπίτι- εάν το επιτρέπουν οι ρόλοι τους. Στην εταιρεία η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, το εργατικό δυναμικό της των περίπου 5.000 ατόμων εργάζεται εξ αποστάσεως από τις αρχές Μαρτίου.
"Επιτρέψαμε στους υπαλλήλους να δουλεύουν από το σπίτι. Τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το έργο. Επομένως, εάν οι υπάλληλοί μας βρίσκονται σε ρόλο και κατάσταση που τους επιτρέπει να εργάζονται από το σπίτι και θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν για πάντα, θα το κάνουμε αυτό", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζακ Ντόρσεϊ σε υπαλλήλους μέσω email.
Ο Σουντάρ Πιτσάι, ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της Alphabet (η μητρική εταιρεία της Google) είπε στους εργαζομένους ότι αναμφίβολα θα εξακολουθήσουν να εργάζονται από τα σπίτια τους για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς.
Ο Πιτσάι μιλώντας πρόσφατα στο προσωπικό, κατά την εβδομαδιαία γενική συνέλευση που έγινε διαδικτυακά, είπε ότι όσοι θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο θα μπορούν να το κάνουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, εφαρμόζοντας ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Όμως αυτοί θα αποτελούν την εξαίρεση.
Στον αντίποδα, η Microsoft έχει διαφορετική άποψη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα εκφράζει επιφυλάξεις για την τάση αυτή, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχει ένα εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Ξεκαθαρίζοντας ότι η τηλεργασία "μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα ψυχικής υγείας και να πλήξει ανεπανόρθωτα τις κοινωνικές μας σχέσεις", ο Ναντέλα πρόσθεσε σε συνέντευξή του στους New York Times ότι "αυτό που μου λείπει περισσότερο είναι να μπαίνω σε ένα μίτινγκ και να μιλάω με το άτομο που είναι δίπλα μου".