Η νίκη των Ταλιμπάν δίνει τη δυνατότητα σε εξτρεμιστικές ομάδες να ενισχύσουν την προπαγάνδα τους για νίκη επί των εχθρών τους στη Δύση. Το πραγματικό ζήτημα είναι αν η άτακτη, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, υποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιτρέψει να οργανωθούν και να εκτελεστούν νέες επιθέσεις από τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες.
Η εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε επί τη βάσει του επιχειρήματος που κυριάρχησε στην Αμερική, πως για να «μην μας χτυπήσουν στο έδαφος μας, ας μεταφέρουμε τον πόλεμο όπου βρίσκονται οι τρομοκράτες». Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι χρειάζονταν να εξαλείψουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις, στο μέρος όπου ετοιμάζουν τις επιθέσεις τους. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν με την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, εκτελώντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ωστόσο όμως αποδείχθηκε αδύνατο να εξολοθρεύσουν κάθε τζιχανιστικό στοιχείο στην περιοχή. Η παρουσία βέβαια των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ έδινε έναν πιο προσιτό και προφανή στόχο στους τζιχαντιστές. Οι «εισβολείς Σταυροφόροι» βρίσκονταν σε ξένη χώρα και αποτελούσαν νομιμοποιημένο στόχο για κάθε λογής εξτρεμιστική οργάνωση. Αυτή ήταν και η βάση της συμμαχίας των Ταλιμπάν με τους μαχητές της Αλ Κάιντα, όσο καιρό βρίσκονταν εκεί οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ταλιμπάν το 2020 για αποχώρηση τους αποδεχόταν την ουτοπία της αρχικής στρατηγικής τους.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί πως μπορεί να αντιμετωπίσει τους πυρήνες της «παγκόσμιας τζιχάντ» πέρα από τον ορίζοντα. Να έχει δηλαδή τη δυνατότητα να απαντά άμεσα με «χειρουργικές επεμβάσεις» μέσω των βάσεων της στο Κατάρ και τις άλλες χώρες του Κόλπου. Το ακόμα καλύτερο βέβαια είναι να προλαμβάνει τα χτυπήματα. Όσο δύσκολα εκτελεστέα κι αν ακούγεται, αυτή είναι η στρατηγική πλέον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκφράζεται άλλωστε και από το Τζο Μπάιντεν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, υπό τον όρο να δεσμευθούν οι Ταλιμπάν να μην πραγματοποιούνται τρομοκρατικές επιθέσεις από τα εδάφη που ελέγχουν.
Θα εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία άραγε; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου 2.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Το Ισλαμικό Κράτος, που πριν από λίγα χρόνια είχε σοκάρει όλο τον κόσμο με την κατάληψη μίας τεράστιας περιοχής από το Ιράκ μέχρι τη Συρία, εξέδωσε την πρώτη του αντίδραση για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η τζιχαντιστική οργάνωση αμφισβήτησε άμεσα τις προθέσεις των Ταλιμπάν να εφαρμόσουν την πραγματική Σαρία με πραγματική πίστη στο Αφγανιστάν, αφού η χώρα «τους προσφέρθηκε στο πιάτο» από τους Αμερικανούς.
Όλο αυτό τον καιρό οι Ταλιμπάν έχουν σχηματίσει δίκτυα με εξτρεμιστικές οργανώσεις τόσο μέσα στη χώρα όσο και στο Πακιστάν. Επιπλέον οι αναφορές πως στις περιοχές που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν πολλούς τζιχαντιστές από τις φυλακές του προηγούμενου καθεστώτος.
Ενδεχομένως οι Ταλιμπάν να θελήσουν να ελέγξουν τη δράση τους απέναντι στη Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ελπίσουν πως όντως θα τα καταφέρουν. Μία συμφωνία για τους Αμερικάνους είναι ιερή. Νιώθουν καθήκον να τη σεβαστούν. Για τους Ταλιμπάν ωστόσο η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός. Ενδεχομένως, οι Ταλιμπάν να έχουν πάρει το μάθημα πως δεν χρειάζεται να αποκηρύξουν την αποκρουστική ιδεολογία τους για να διατηρήσουν την εξουσία στη χώρα. Απλά να μην επιτρέπουν επιθέσεις στον κατά πολύ ισχυρότερο εχθρό τους, στη Δύση.
Βέβαια, με αφορμή το χάος που έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν δήλωσε στο BBC πως τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει οι Ταλιμπάν υφίστανται για να αποτρέψουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους να ταξιδέψουν αεροπορικώς και πραγματοποιήσουν «σαμποτάζ». Η διαμάχη τους με το Ισλαμικό Κράτος είναι πραγματική.
Ωστόσο, πέρα από το να δικαιολογούν τις πράξεις αντεκδίκησης εναντίον όσων συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς, ήδη οι Ταλιμπάν προετοιμάζουν τη δικαιολογία, για την επόμενη επίθεση που θα εκπορεύεται από έδαφος που ελέγχουν.