Το ξέσπασμα των πυρκαγιών στην Τουρκία οδήγησε τον Ταγίπ Ερντογάν σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, καθώς επέλεξε την αντιπαράθεση με τους αντιπάλους του και σε αυτό το ζήτημα. Αυτό όμως εξέθεσε την αδυναμία του καθεστώτος που έχει στήσει, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια που κυβέρνα με ουσιαστικά απόλυτες εξουσίες.
Οι πυρκαγιές που καίνε τεράστιες εκτάσεις στην Τουρκία, σπίτια και αγροτικές περιοχές συνεχίζουν να μαίνονται σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας. Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας, ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, χιλιάδες εκτάρια δασών έχουν καεί στην Τουρκία φέτος, περίπου 4 φορές παραπάνω από το μέσο όρο των τελευταίων δώδεκα χρόνων. Σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος λόγω της εκτεταμένης ζήτησης, ενώ αρκετά υδροηλεκτρικά φράγματα στέρεψαν οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Το καθεστώς του Ερντογάν επικρίθηκε επιστάμενα για την απελπιστική κατάσταση, που επικρατεί στην Τουρκία. Οι αρμόδιες αρχές αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως η Τουρκία δεν διαθέτει ούτε ένα λειτουργικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, καθώς τα υπάρχοντα αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν λόγω έλλειψης συντήρησης.
Όμως το τουρκικό καθεστώς, αρνήθηκε να δεχθεί προσφορές βοήθειας από την Ελλάδα, πριν ξεσπάσει η πύρινη λαίλαπα στη χώρα μας, αλλά κι από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως η χωρητικότητα νερού των πυροσβεστικών μέσων δεν ήταν αρκετή. Ουσιαστικά, η αιτία ήταν πως τα στελέχη του τουρκικού καθεστώς ήθελαν να διατηρήσουν μία εικόνα παντοδυναμίας για το καθεστώς τους. Τελικά, η Άγκυρα αναγκάστηκε να δεχθεί αεροπλάνα από τη Ρωσία, το Ιράν, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ περιμένει από την Ισπανία και την Κροατία. Σύμφωνα με το κεντρικό κράτος, πλέον δεκαέξι αεροπλάνα και 51 ελικόπτερα έχουν μπει στη μάχη της πυρόσβεσης.
Η αντιπολίτευση, της οποίας στελέχη κυβερνούν παράκτιες πόλεις που πλήττονται από τις πυρκαγιές, διαμαρτύρεται έντονα για ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπους, λόγω των πολιτικών εμποδίων από το κεντρικό κράτος, ιδιαίτερα μετά από τις τοπικές εκλογές του 2019, στις περιοχές που έχασε το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν. Ουσιαστικά, κατηγορούν τον Ερντογάν πως η αντιπαράθεση με τους αντιπάλους τους, υπήρξε κομβική στην αδυναμία αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών. Ο Ερντογάν βέβαια τονίζει πως οι ευθύνες για τις οικιστικές περιοχές ανήκουν στις περιφέρειες.
Βέβαια, ο συντονισμός των υπηρεσιών στις πληγείσες περιοχές ανήκει στο κεντρικό κράτος και αγγίζει άμεσα το καθεστώς Ερντογάν. Οι θανατηφόρες πυρκαγιές της Τουρκίας αμφισβητούν τις ικανότητες διαχείρισης του Τούρκου προέδρου, με τη βασική κατηγορία να είναι πως έχει παραμελήσει τα μέσα πυρόσβεσης όλα αυτά τα χρόνια. Τα φαραωνικά έργα του Ερντογάν και η χλιδή στην προσωπική ζωή του ήρθαν στην επιφάνεια. Δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί στη θέση του μικρότερου προεδρικού αεροσκάφους, τονίζουν στην αντιπολίτευση.
Η σύγκρουση έχει μεταφερθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκατομμύρια αναρτήσεις ζητούσαν βοήθεια για την Τουρκία (#HelpTurkey), όπου μεταξύ άλλων χρήστες εξέθεταν την ανεπάρκεια του τουρκικού κράτους. Δεν υπάρχει άλλωστε χώρος με τον στραγγαλισμό των ΜΜΕ από το τουρκικό καθεστώς. Σήμερα άλλωστε βγήκε η αναφορά της Τουρκικής Ένωσης Δημοσιογράφων, η οποία αναφέρει πως 179 δημοσιογράφοι δικάστηκαν και άλλοι 16 συνελήφθησαν τους τελευταίους τρεις μήνες. Το εποπτικό συμβούλιο απείλησε με μεγάλα πρόστιμα τα κανάλια, εφόσον δεν ακολουθήσουν τις προσταγές της νομοθεσίας, κατηγορώντας τα πως προσπαθούν να διασπείρουν χάος στον λαό και καταρρακώνουν το ηθικό των ανθρώπων και των πυροσβεστών. Ακόμα και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσουν κομμάτι εισαγγελικής έρευνας.
Η τωρινή κρίση ουσιαστικά αμφισβητεί την ικανότητα του τουρκικού καθεστώτος και των ιθυνόντων. Φέτος άλλωστε είναι ήδη ο τρίτος χρόνος λειτουργίας του νέου προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν συγκέντρωσε όλες τις αρμοδιότητες στο πρόσωπο του με το διαβόητο δημοψήφισμα. Αντί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών βέβαια, το καθεστώς του Ερντογάν συνεχίζει να επενδύει στην αντιπαράθεση με τους αντιπάλους του, ώστε να καλύψει την αδυναμία του.