Έπειτα από τρεις εβδομάδες σκληρού lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και στο τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του πλανήτη, οι αρχές ανακοίνωσαν τους πρώτους νεκρούς. Οι τρεις πρώτοι θάνατοι ασθενών και τα περισσότερα από 22.000 κρούσματα που διαγνώστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο (τη Δευτέρα) έρχονται να διαψεύσουν την υποτιθέμενη επιτυχία της κινεζικής στρατηγικής, με τις αρχές να έχουν δώσει διορία στην... Covid μέχρι αύριο Τετάρτη. Το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει ως στόχο για να σταματήσει η μετάδοσή της λήγει αύριο, χωρίς προφανώς αυτό να είναι εφικτό.
Εντωμεταξύ σήμερα ανακοινώθηκαν επτά θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, αυξάνοντας στους δέκα το σύνολο των θυμάτων του τρέχοντος κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.Οι επτά άνθρωποι που υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενημέρωσε ο δήμος της Σαγκάης.
Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται καθημερινά ότι η σχεδόν πλήρης συσκότιση που είδαμε στις αρχές του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, δεν είναι εφικτή αυτή τη φορά. Ακριβώς επειδή η Σαγκάη είναι ένα πολύ μεγάλο αστικό κέντρο, οι εικόνες που διαρρέουν παρά τη μεγάλη αυστηρή λογοκρισία είναι πολλές, επιβεβαιώνοντας ότι η πόλη των 26 εκατομμυρίων παραμένει ακόμη και σήμερα ένα γιγάντιο στρατόπεδο καραντίνας.
Η απάνθρωπη πολιτική της μηδενικής διασποράς -η λεγόμενη zero covid στρατηγική- που εφαρμόζεται στην Κίνα, μετά το πρώτο πανδημικό κύμα συνεχίζεται με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας -τη Σαγκάη- να βρίσκεται σε lockdown για 3η εβδομάδα μετά τη νέα πανδημική έξαρση, που ξεκίνησε να καταγράφεται από τα μέσα Μαρτίου κι εκτιμάται ότι σε περισσότερες από 44 πόλεις, περισσότερα από 370 εκατ. Κινέζων υφίστανται σκληρά περιοριστικά μέτρα, με τους αριθμούς των νέων διαγνώσεων να αποτελούν την πιο τρανή διάψευση της υποτιθέμενης επιτυχίας που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σχέδιο δράσης.
Η zero covid στρατηγική που «δούλεψε» με το πρώτο στέλεχος του κορονοϊού, της Wuhan περιλαμβάνει την επιβολή σκληρής καραντίνας με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, ώστε να «καταπνιγεί» οποιαδήποτε έξαρση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, Αντιπρόεδρος Α’ του ΕΟΔΥ είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξουν μηδενικά κρούσματα όταν έχουμε να κάνουμε με τόσο μεταδοτικές μεταλλάξεις όπως είναι η Όμικρον και η ακόμα πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή της η Όμικρον 2. Στο μεταξύ κι ενώ καταγράφεται έξαρση του κύματος της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 σε πολλές πόλεις της Ασιατικής χώρας, οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας για το αν οι Κινέζοι γνωρίζουν κάτι για μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού που είναι ταυτόχρονα και πιο λοιμογόνος και το κρύβουν από τον υπόλοιπο πλανήτη.
Σε ό,τι αφορά τα παραπάνω σενάρια τόσο οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ όσο και τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας -μεταξύ τους ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης του Πανεπιστημίου της Κρήτης- απαντούν καθησυχαστικά στους εύλογους προβληματισμούς των πολιτών και υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως έχει εντοπιστεί κάποιο νέο στέλεχος που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα, συνδυάζοντας υψηλή μεταδοτικότητα (μολυσματικότητα) και υψηλή θνητότητα.
Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στην Κίνα είναι τα αποτελέσματα μιας πολυπαραγοντικής κατάστασης που περιλαμβάνει: Την εφαρμογή μιας πρακτικά ανεφάρμοστης σκληρής πολιτικής μηδενικής ανοχής, σε συνδυασμό με το μη ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού των Κινέζων (ειδικά στις ευπαθείς ηλικίες όπου το ποσοστό κυμαίνεται κάτω του 80%), το ακόμα χαμηλότερο ποσοστό της διενέργειας της αναμνηστικής δόσης (εδώ εκτιμάται ότι το 40% των ατόμων άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση που είναι επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει προστασία έναντι των νεότερων μεταλλάξεων, σαν τις Όμικρον και Όμικρον 2) και την χαμηλή αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων σε σύγκριση με τα mRNA εμβόλια.
Αυτή είναι η εξήγηση, τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας Δ. Παρασκευής, Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη απάντηση στο ερώτημα «τι συμβαίνει στη Σαγκάη». Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ολόκληρος ο υπόλοιπος κόσμος προσανατολίζεται στην στρατηγική «test and treat», δηλαδή στην ανίχνευση των κρουσμάτων, με στοχευμένο testing και τη θεραπευτική αντιμετώπιση όσων είναι συμπτωματικοί και νοσούν, καθώς πλέον το ιατρικό οπλοστάσιο, πέρα από τα εμβόλια περιέχει κι εκείνα τα «όπλα» που μπορούν να αντιμετωπίσουν την covid 19 λοίμωξη, όπως προσθέτει από τη δική του μεριά ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.
Ωστόσο, πέρα από τα δυστοπικά τεκταινόμενα στη Σαγκάη και η πρόβλεψη του υπουργού υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ, πως από το φθινόπωρο ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια θανατηφόρο μετάλλαξη του κορονοϊού που θα συνδυάζει την μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον με τη θνησιμότητα του στελέχους Δέλτα, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και θυμίζει πως η αισιοδοξία, σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας είναι κάτι το ρευστό, δεν μπορεί να θεωρηθεί «κεκτημένη», ούτε δεδομένη και κερδίζεται μέρα με την ημέρα, με κύριο καταλυτικό παράγοντα την ίδια μας τη συμπεριφορά.