Οι πλούσιες χώρες καλούνται να αναλάβουν «τις ευθύνες τους»

Οι πλούσιες χώρες καλούνται να αναλάβουν «τις ευθύνες τους»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα, που συνεδριάζει στη Γενεύη στο πλαίσιο του πρώτου παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, να κάνει «πολύ περισσότερα για να αναλάβει συλλογικά» το φορτίο των εκτοπισμένων, οι οποίοι είναι περισσότεροι παρά ποτέ άλλοτε.

«Είναι καιρός να απαντήσουμε πιο δίκαια στις προσφυγικές κρίσεις με το να μοιραστούμε τις ευθύνες», δήλωσε σήμερα κατά την έναρξη του Φόρουμ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η συνεδρίαση αυτή έχει οργανωθεί από τον ΟΗΕ έναν χρόνο ακριβώς μετά την υιοθέτηση στη Νέα Υόρκη ενός Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, που υποτίθεται ότι θα έδινε μια συλλογική απάντηση στις μαζικές μετακινήσεις εκτοπισμένων ανθρώπων.

Το ζήτημα του διαμοιρασμού του φορτίου των προσφύγων διχάζει πλούσιες και αναδυόμενες χώρες. Η Τουρκία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν σήμερα παρών, είναι συνδιοργανωτής του Φόρουμ. Οι φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες, που υποδέχονται το 80% των προσφύγων στον κόσμο, θεωρούν πως έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους την ώρα που αντιμετωπίζουν ένα βαρύ φορτίο για την οικονομία και για την κοινωνία τους.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει πολύ περισσότερα για να αναλάβει συλλογικά αυτή την ευθύνη», υπογράμμισε ακόμη ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξηγώντας ενώπιον πολλών αρχηγών κρατών, υπουργών και επιχειρήσεων που συνεδριάζουν στη Γενεύη ότι «οι αναπτυσσόμενες χώρες (...) υποδέχονται με θαυμάσιο τρόπο τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων και πρέπει να υποστηριχθούν περισσότερο». Ο ίδιος απήθυνε έκκληση να δοθεί «συλλογικά» απάντηση στο ζήτημα αυτό.

Ερντογάν, νέες απειλές;

Με αριθμό ρεκόρ 71 εκατομμυρίων εκτοπισμένων το 2018, εκ των οποίων 26 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες, «οι προοπτικές είναι σκοτεινές», διαπίστωσε πάντως σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Ο Γκράντι κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να μην κλείνει τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα» της προσφυγικής κρίσης, κάτι που βοηθάει αυτούς που «εργαλειοποιούν» την τύχη των ανθρώπων αυτών «για πολιτικούς σκοπούς».

Για να μετατραπούν σε πράξεις οι προθέσεις του ΟΗΕ, ο Γκράντι περιμένει κυρίως «οικονομικές» συμβολές, «υλική βοήθεια» ή ακόμη ανακοινώσεις για μετεγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα αυτό της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, έχει στόχο να εγκατασταθούν σε πλούσιες χώρες πρόσφυγες που φθάνουν σε χώρες οι οποίες δεν προσφέρουν όλες τις εγγυήσεις, κυρίως για την ασφάλειά τους.

Μετά τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, αυτό που κυρίως αναμένεται σήμερα είναι η θέση του τούρκου προέδρου Ερντογάν. Ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας, η χώρα του οποίου υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο, περίπου 3 εκατομμύρια, επαναλαμβάνει από καιρό πως, αν δεν της δοθεί πιο ουσιαστική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, θα αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη.

Άλλες χώρες, με πρώτες της συνδιοργανώτριες (εκτος της Τουρκίας, είναι επίσης η Γερμανία, η Κόστα Ρίκα, η Αιθιοπία και το Πακιστάν), πρόκειται στη συνέχεια να πάρουν τον λόγο για να συνεισφέρουν τις απόψεις τους σε μια συζήτηση επικεντρωμένη στον «διαμοιρασμό» του φορτίου των προσφύγων, αλλά στη διάρκεια της οποίας θίγονται επίσης ζητήματα για το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την απασχόληση ή και την ενέργεια.

Γι'' αυτό το τελευταίο ενεργειακό διακύβευμα, ο Ύπατος Αρμοστής Γκράντι ανακοίνωσε σήμερα τον στόχο να εξασφαλισθεί μέχρι το 2030 η πρόσβαση στην ενέργεια σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ