Στη Νορβηγία ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, καθώς απ'' ό,τι φαίνεται – για την ώρα τουλάχιστον – δεν έχουν και πολλά για να ανησυχούν.
Μετά την εκλογική αναμέτρηση και την επανεκλογή ουσιαστικά της Erna Solberg και του κεντροδεξιού κόμματος των Συντηρητικών, η ζωή συνεχίζεται σε μία από τις καλύτερες χώρες για να ζεις, σύμφωνα με οικονομικούς δείκτες αλλά και με ποιοτικά κριτήρια όπως αυτά που αφορούν την εκπαίδευση και το προσδόκιμο ζωής.
Ωστόσο, παρότι οι Νορβηγοί έχουν πολύ μικρότερα προβλήματα απ'' αυτά των Ελλήνων, των Ισπανών, των Ιταλών κτλ. δεν παύουν τα προβλήματα αυτά να αποτελούν οικονομικά ζητήματα που αφορούν την ευημερία της χώρας.
Στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε 89 έδρες, ενώ το Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας (Arbeiderpartiet) υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα εδώ και 16 χρόνια. Απέσπασε 80 έδρες, ωστόσο έχασε περισσότερο από το 3% του εκλογικού ποσοστού του.
Το μόνο που μένει τώρα για να σχηματιστεί κυβέρνηση είναι να καταλήξουν σε συμφωνία τα τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα. Τα φιλελεύθερα και συντηρητικά Hoyre και FrP (Προοδευτικό Κόμμα) θα χρειαστούν στήριξη από το τους Χριστιανοδημοκράτες του KRF και από το Φιλελεύθερο Κόμμα Venstre. Σ'' αυτή την περίπτωση, υπάρχει μόνο ένας μικρός αστερίσκος και αυτός αφορά τη δήλωση των Χριστιανοδημοκρατών όπου αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν καμία συνεργασία με το FrP (Προοδευτικό Κόμμα). Τότε είναι που θα χρειαστεί η πρωθυπουργός Erna Solberg να αναλάβει δράση και να δει κάθε θέμα στο οποίο υπάρχει διαφωνία ξεχωριστά. Οι λεπτοί αυτοί χειρισμοί θα κρίνουν την δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Αρκετοί όμως είναι και αυτοί που θεωρούν πως ακόμα και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας είναι θέμα χρόνου το πότε θα διαλυθεί, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες θα διαφωνήσουν σε κομβικά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό ή τις σχέσεις αστικών – αγροτικών περιοχών.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Νορβηγία αποφάσισε να αλλάξει τη μέθοδο καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές, επιλέγοντας την χειροκίνητη μέτρηση, καθώς οι απειλές για χάκερς που αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα - απ'' ό,τι φαίνεται – έφτασαν και μέχρι τη σκανδιναβική χώρα. Παρόλο που στο παρελθόν δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι υπήρξε προσπάθεια παρεμβολής, η κυβέρνηση δήλωσε ότι «υπάρχει αυξανόμενη δραστηριότητα, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, που αφορά κάποιες από τις τεχνικές λύσεις που επεξεργαζόμαστε. Αυτό αποτελεί από μόνο του ένα στοιχείο υψηλού κινδύνου».
Το μέλλον της Νορβηγίας – Ο παράγοντας πετρέλαιο
Η αλλαγή του κλίματος και το μέλλον της νορβηγικής πετρελαϊκής βιομηχανίας αποτελούν από καιρό βασικά στοιχεία της δημόσιας συζήτησης στη Νορβηγία. Η χώρα φιλοξενεί μια σημαντική βιομηχανία που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως του οποίου η αξία τις προηγούμενες μέρες άγγιξε το 1 τρισ. δολάρια.
Το πετρέλαιο είναι αυτό που έχει επιτρέψει στη Νορβηγία να έχει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στη Σκανδιναβία και να διατηρεί πολλές σύγχρονες και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, στις νεότερες γενιές, η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων από τη ρύπανση που προκαλείται στο περιβάλλον από τη χρήση ορυκτών καυσίμων έχει αυξηθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Νορβηγών υποστηρίζει το σενάριο να μην προχωρήσουν σε εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων (μάλιστα, όπως ορίζει η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, περίπου το ένα τρίτο των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να μένει άθικτο).
Όλα τα μεγάλα κόμματα, οι Σοσιαλδημοκράτες (Εργατικό Κόμμα), οι Συντηρητικοί και το Προοδευτικό Κόμμα τοποθετούνται υπέρ της συνέχισης της εκμετάλλευσης. Μάλιστα, ένα από τα συνθήματα των Προοδευτικών ήταν «θα εξορύξουμε μέχρι και την τελευταία σταγόνα». Τώρα που τελείωσαν όμως οι εκλογές, μένει να φανεί πως θα συγκεραστούν οι αντικρουόμενες πολιτικές των υπέρμαχων της εξόρυξης και των Πρασίνων για παράδειγμα, οι οποίοι θέλουν να μπει τέλος σε όλες τις νέες γεωτρήσεις, αλλά και να απαιτήσουν μείωση των φορολογικών εκπτώσεων και άλλων οφελών που έλαβε η βιομηχανία πετρελαίου τα προηγούμενα χρόνια.
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη