Οι Μπλίνκεν και Λαβροφ «ανοίγουν το δρόμο» για τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν
ΗΠΑ-Ρωσία

Οι Μπλίνκεν και Λαβροφ «ανοίγουν το δρόμο» για τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο ομόλογός του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντώνται σήμερα, για πρώτη φορά, στο περιθώριο της συνόδου του Αρκτικού Συμβουλίου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η οποία οργανώνεται στην Ισλανδία, «ανοίγει τον δρόμο» για τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογο του.

«Η διμερής συνάντηση θα λάβει χώρα μετά την απογευματινή καταληκτική εκδήλωση του Αρκτικού Συμβουλίου και θα δώσει μια ευκαιρία να δοκιμαστεί η ιδέα πως μπορούμε να διαμορφώσουμε πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Μόσχα», ανέφερε ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των Λαβρόφ και Μπλίνκεν θα γίνει προκειμένου να συζητηθούν «ζητήματα κλειδιά στις διμερείς σχέσεις και στη διεθνή ατζέντα».

Ένα από τα θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος είναι η ενδεχόμενη συνάντηση των προέδρων των δύο κρατών, του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μπάιντεν έχει υποδείξει πως η σύνοδος αυτή θα μπορούσε να γίνει σε τρίτη χώρα, στο περιθώριο κάποιας διεθνούς συνόδου. Δεν είναι σαφές εάν ο  Πούτιν θα αποδεχθεί την πρόσκληση.

Ο Τζο Μπάιντεν θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό τον επόμενο μήνα, όταν προγραμματίζει να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Βρετανία και κατόπιν στη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βέλγιο. Στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει επίσης επαφές με κορυφαία στελέχη της ΕΕ.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν περιέλθει στο χειρότερο σημείο τους από τον Ψυχρό Πόλεμο, έπειτα από σειρά κατηγοριών της Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας, περί ρωσικής επέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, περί κυβερνοεπιθέσεων, περί της μεταχείρισης του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, περί της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία κ.λπ. Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει αρκετές ομοβροντίες κυρώσεων και αντιποίνων.

Εξελίξεις στον Nord Stream 2

Την ίδια ώρα ο Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και εξέφρασε την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγωγό Nord Stream 2, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις την Τρίτη.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με Συμμάχους και εταίρους για την αντιμετώπιση των ρωσικών προσπαθειών για υπονόμευση της συλλογικής μας ασφάλειας και, υπό αυτήν την έννοια, τόνισε την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό Nord Stream 2» δήλωσε ο Πράις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, νωρίτερα την Τρίτη, η διοίκηση Μπάιντεν θα αφαιρέσει από τη λίστα κυρώσεων προς το Κογκρέσο την εταιρεία Nord Stream 2 AG και τον CEO, Ματίας Γουόρνιγκ, που διαχειρίζεται την κατασκευή του Nord Stream 2.

Η Δούμα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τη συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί»

Με φόντο τα παραπάνω, οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της αποχώρησης της Μόσχας από τη συνθήκη στρατιωτικής επιτήρησης «Ανοικτοί ουρανοί», την οποία είχε καταγγείλει η Ρωσία πέρυσι απαντώντας στην έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ξεκίνησε την επανεξέταση της αποχώρησής της από τους «Ανοικτούς ουρανούς» που είχε αποφασιστεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, μια συνθήκη που δίνει το δικαίωμα να πραγματοποιούνται πτήσεις επιτήρησης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των μελών της συνθήκης.

Το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως δεν θα περιμένει επ' αόριστον την αμερικανική απόφαση και ως εκ τούτου ξεκίνησε τη δική του διαδικασία εξόδου. Την ψηφοφορία στην κάτω βουλή αναμένεται να ακολουθήσει εκείνη στην άνω βουλή προτού η αποχώρηση από τη συνθήκη τεθεί σε ισχύ από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κάτω βουλή, η Δούμα, ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το σχέδιο νόμου για τη ρωσική αποχώρηση από τη συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ υπογράμμισε πως η Μόσχα «δήλωσε ξεκάθαρα στους Αμερικανούς πως σε περίπτωση εποικοδομητικής λύσης (...), η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει τη πιθανότητα να παραμείνει στη συνθήκη».

Το ζήτημα αυτό είναι μία από τις πολλές ρωσοαμερικανικές διαφορές που δηλητηριάζουν τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Προσπαθούν ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία για μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στους δύο προέδρους.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει συμφωνία για την ώρα ή τον τόπο. Προτού καταλήξουμε για τα σημεία αυτά θα πρέπει να αναλύσουμε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά την ημερήσια διάταξη» μιας τέτοιας συνάντησης, είπε ο Ριαμπκόφ.