Ανέκαθεν το ετήσιο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη εξυπηρετούσε τους σκοπούς προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Η αιγίδα του Ρώσου προέδρου άλλωστε δε δίνεται τυχαία. Τα τελευταία χρόνια το φόρουμ ήταν μία διαρκής προσπάθεια να εδραιωθεί ως μία εναλλακτική οικονομική πρόταση στο δυτικό καπιταλιστικό μοντέλο. Η αμφιταλαντευόμενη σχέση της Δύσης μέχρι πρότινος, πότε με το μαστίγιο των κυρώσεων πότε με το καρότο των επενδύσεων, επέτρεπε την παρουσία πολλών δυτικών εκπροσώπων του πολιτικού και του οικονομικού κόσμου. Πλέον αυτό είχε αλλάξει.
Η συντονισμένη προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει μετατρέψει το φόρουμ ουσιαστικά σε μία εκδήλωση που εξυπηρετεί κυρίως τους σκοπούς του Κρεμλίνου. Η οικονομική επιρροή της Μόσχας άλλωστε δεν είναι το δυνατό σημείο, ούτε ήταν ποτέ. Η ευρύτερη δυναμική της ήταν αυτό που ωθούσε ουσιαστικά τη συμμετοχή από τη Δύση. Ωστόσο, τώρα αυτό είναι περισσότερο επικίνδυνο, παρά επικερδές.
Η εισβολή στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται διαφορετικά από ότι η Κριμαία το 2014, έχοντας αποκαλύψει τον αυταρχικό χαρακτήρα προηγούμενων αιώνων του ρωσικού καθεστώτος. Οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον του Κρεμλίνου έχουν αναδειχθεί ως βασική έκφανση της προσπάθειας απομόνωσης της Μόσχας. Άρα δεν υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που θα θέλουν να ταυτιστούν με ρωσικές πρωτοβουλίες όπως το φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και έπειτα να αποτελέσουν βολικό στόχο για την εφαρμογή κυρώσεων εναντίον τους ή ακόμα και κατηγοριών πως δε συμμετέχουν στον κοινό σκοπό υπεράσπισης των αξιών της Δύσης...
Κατά συνέπεια, το φόρουμ αποκρυσταλλώνει πλέον τον προσανατολισμό της Ρωσίας στον οικονομικό, αλλά κι όχι μόνο, τομέα. Η παρουσία της Κίνας, της Ινδίας και χωρών όπως η Αίγυπτος σε υψηλό αλλά κι εκτεταμένο επίπεδο επιτρέπει στο Κρεμλίνο να τονίζει πως απευθύνεται σε έναν εναλλακτικό άξονα αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Η προσέλκυση επενδύσεων αυτή τη στιγμή είναι μάλλον αμφίβολη, δίχως την παρουσία Αμερικανών και Ευρωπαίων.
Οι διοργανωτές μπορεί να διατυμπανίζουν πως θα υποδεχθούν αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από περισσότερες από 40 χώρες, από Ταλιμπάν του Αφγανιστάν μέχρι εκπροσώπους της Κούβας και της Βενεζουέλας, αλλά το πρακτικό αποτέλεσμα πόρρω θα απέχει από τις επιθυμίες τους.
Οι εκτιμήσεις από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ήδη αναφέρονται σε υποπολλαπλάσια συγκέντρωση επενδύσεων, που προγραμματίζονται από επιχειρήσεις και εγχειρήματα , τα οποία συνδέονται με τη διοργάνωση του φόρουμ. Άλλωστε αυτός είναι και ο διακηρυγμένος στόχος του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, να δείξει πως η Ρωσία είναι ένας επενδυτικός προορισμός και η ρωσική οικονομία παραμένει ανθηρή και εξωστρεφής.
Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα εισέλθει στη ρωσική οικονομία υπολογίζεται πολύ μικρότερο, ακόμα και από τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια της περσινής χρονιάς, όπου κυριαρχούσε ακόμη η πανδημία του κορωνοϊού. Ο πολιτικός αντίκτυπος της εκδήλωσης δηλαδή δεν θα συμβαδίζει με την οικονομική της επιτυχία, η οποία είναι και θεωρητικά η στόχευση του φόρουμ.