Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε την οργάνωση Χεζμπολάχ ότι αποθηκεύει όπλα και νιτρικό αμμώνιο σε κρησφύγετα ανά την Ευρώπη με στόχο την προετοιμασία μελλοντικών επιθέσεων με εντολή του Ιράν.
Μιλώντας στην American Jewish Committee, λίγες εβδομάδες αφότου μια αποθήκη που περιείχε μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου εξερράγη στο λιμάνι της Βηρυτού, ο συντονιστής αντιτρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέιθαν Σέιλς τόνισε «Μπορώ να αποκαλύψω ότι τέτοιου είδους κρησφύγετα (για όπλα της Χεζμπολάχ) έχουν μεταφερθεί μέσω του Βελγίου στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Μπορώ επίσης να αποκαλύψω ότι σημαντικά κρησφύγετα με νιτρικό αμμώνιο έχουν εντοπιστεί και καταστραφεί στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία».
Ο Σέλς συνέχισε λέγοντας «Για ποιο λόγο αποθηκεύει η Χεζμπολάχ νιτρικό αμμώνιο σε ευρωπαϊκό έδαφος; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. [Προκείμενου να] μπορεί να προβεί σε μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις οποτεδήποτε οι ηγέτες της στην Τεχεράνη το θεωρήσουν απαραίτητο».
“Hezbollah is active in Europe right now,” said Ambassador Nathan Sales, the U.S. @StateDept's Coordinator for Counterterrorism, on an AJC program today, after revealing that Hezbollah weapons caches have been discovered across Europe.https://t.co/1K85oPudAk
— American Jewish Committee (@AJCGlobal) September 17, 2020
Παράλληλα, ο Σελς κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στην οργάνωση η οποία υποστηρίζεται ενεργά εδώ και χρόνια από την Τεχεράνη. «Η Χεζμπολάχ αντιπροσωπεύει έναν ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σήμερα», είπε ο Σέιλς.
«Η ουσία είναι ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. από το 2013 απλά δεν έχει λειτουργήσει. Ο περιορισμένος προσδιορισμός του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ (ως τρομοκρατική οργάνωση) δεν έχει αποτρέψει το κίνημα από το να ετοιμάζει τρομοκρατικές επιθέσεις στην ήπειρο. Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να βλέπει την Ευρώπη ως μία ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για τις επιχειρησιακές, υλικοτεχνικές και χρηματικές της δραστηριότητες. Και θα συνεχίσει να το κάνει έως ότου η Ευρώπη λάβει αποφασιστική δράση όπως έχουν κάνει τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία».
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ως τρομοκρατική οργάνωση τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, αλλά όχι και τον πολιτικό, αφού υπάρχει διχογνωμία. Η Βρετανία και η Γερμανία έχουν χαρακτηρίσει στο σύνολο της, την οργάνωση ως τρομοκρατική, ενώ οι ΗΠΑ παροτρύνουν την υπόλοιπη Ευρώπη να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.