Η Ουάσινγκτον φαίνεται πως είναι έτοιμη να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό για την Τουρκία μετά την απόφαση της Άγκυρας στην υλοποίηση του σχεδίου να αγοράσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής.
Όπως αναφέρει το Ροιτερς αλλά και άλλα αμερικανικά μέσα, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων των προηγμένων μαχητικών F-35 ως μια πρώτη πρακτική κίνηση «αντιποίνων» στην Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι χειριστές εκπαιδεύονται στη χρήση των F-35 στη Luke Air Force Base (Αριζόνα). Δεν είναι σαφές το εάν η αναστολή της εκπαίδευσής τους θα σημάνει πως θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ ή αν θα περιμένουν στη βάση να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35.
Δύο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν είπαν ότι το μέτρο εξετάζεται αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση. Η πληροφορία ακολουθεί τις ενδείξεις ότι η Άγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στις 22 Μαίου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι Ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να πάνε στην Τουρκία.
Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει τους S-400 και να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35. Πρόσφατα η Αμερικανική πλευρά απείλησε με σοβαρότατες συνέπειες τους Τούρκους αξιωματούχους που θα περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με το άρθρο 231 του «Νόμου για τους Εχθρούς της Αμερικής» (CAATSA).
Εξάλλου, στις 15 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε ο νόμος του Κογκρέσου περί ενοποιημένων πιστώσεων του 2019 ο οποίος περιόριζε τη χρηματοδότηση για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, οι οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν καλούνται να υποβάλουν έκθεση στο Κογκρέσο έως την 1η Νοεμβρίου 2019 που θα συμπεριλάβει και λεπτομερή περιγραφή των σχεδίων για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα από την προμήθεια των S-400.
Έπειτα τον Μάρτιο, ήρθε η νομοθετική πρωτοβουλίας με τίτλο «Προστασία των Αιθέρων των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ» στη Γερουσία από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ ενώ τον Απρίλιο, η διακομματική ομάδα που αποτελείται από τους Μάικ Τέρνερ, Τζον Γκαραμέντι και Πολ Κουκ κατέθεσε και στην Αμερικανική Βουλή υποστηρικτικό νόμο. Εξίσου σημαντικό είναι το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο αναθεωρεί την αμερικανική στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο του 2019» το οποίο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 .
Η ένταση στη διμερή σχέση εκτείνεται πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων στη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές. Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης αναστολής της εκπαίδευσης των Τούρκων χειριστών.