Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για να δεχτούν πρόσφυγες από την Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή, με την Πολωνία να εγκαθιστά σημεία υποδοχής στο σύνορό της, την Ουγγαρία να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες και τη Σλοβακία να ετοιμάζεται να στείλει 1.500 στρατιώτες στο σύνορο της χώρας με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην έλευση των προσφύγων.
Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσαν όλες κάποτε τμήμα του υπό τη Μόσχα Συμφώνου της Βαρσοβίας και σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία μοιράζονται όλες χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.
Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε γενικευμένη επίθεση στην Ουκρανία, από αέρος, θαλάσσης και γης, τη μεγαλύτερη επίθεση από ένα μόνο κράτος εναντίον άλλου στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Μόσχα επιβεβαίωσε έτσι τους χειρότερους φόβους της Δύσης προκαλώντας ανησυχίες για μια μεγάλη εισροή προσφύγων που θα εγκαταλείπουν την Ουκρανία, μια χώρα 44 εκατομμυρίων πολιτών.
Η Πολωνία έκανε έκκληση για την επιβολή "των αυστηρότερων δυνατών κυρώσεων" εις βάρος της Ρωσίας και ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή μια "βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας".
Μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί η Ουγγαρία, η οποία έχει συνάψει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία του προέδρου Πούτιν, δεν είχε ανοιχτά καταδικάσει την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της δήλωσε ότι ο πόλεμος είναι "το χειρότερο δυνατό σενάριο".
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
"Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες, θα δημιουργηθούν σημεία υποδοχής για πρόσφυγες από την Ουκρανία", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP επικαλούμενο τον Πολωνό υφυπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Πάβελ Σεφερνάκερ.
Οκτώ τέτοια σημεία θα δημιουργηθούν κοντά στο σύνορο σε ένα πρώτο στάδιο για την παροχή τροφίμων, ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και παροχής πληροφοριών για τους πρόσφυγες, είπε ο ίδιος.
Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα στείλει έναν αδιευκρίνιστο αριθμό στρατιωτών στη συνοριακή περιοχή με την Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας παρότι σήμερα το πρωί δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για ανάπτυξη στρατιωτών.
Ένας εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης είπε ότι οι πολωνικές διπλωματικές αποστολές στην Ουκρανία θα παραμείνουν ανοιχτές για "όσο περισσότερο γίνεται", αλλά το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους Πολωνούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε επίσης ότι η πρεσβεία της στο Κίεβο παραμένει ανοιχτή αλλά η Δημοκρατία της Τσεχίας έκλεισε τη διπλωματική αποστολή της παρότι το προξενείο της στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας παραμένει ανοιχτό.
Πτήσεις και δρομολόγια τρένων ανεστάλησαν
Τα δρομολόγια των σλοβακικών σιδηροδρόμων προς την Ουκρανία ανεστάλησαν και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz ανέστειλε προσωρινά όλες τις πτήσεις από και προς την Ουκρανία.
Ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο βασικό συνοριακό πέρασμα της Ουγγαρίας προς την Ουκρανία, το Ζαχόνι, μετέδωσε ότι στην περιοχή εκεί επικρατεί ηρεμία με φορτηγά να παρατάσσονται για να εισέλθουν όπως συνήθως μέσα στο κρύο και στην ομίχλη.
Η Ουγγαρία θα πρέπει να προετοιμαστεί να δεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες, αν χρειαστεί, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Άμυνας Τίμπορ Μπένκο στο δίκτυο ATV.
Η Βουδαπέστη θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο στρατιώτες που εμπλέκονται στις μάχες να "παρασυρθούν" στο σύνορο, όπως συνέβη στη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία τα χρόνια του 1990, πρόσθεσε ο υπουργός χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Σήμερα το πρωί τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας ήταν σχετικώς ήρεμα, αλλά αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είχε αρχίσει να υπάρχει ελαφρά κίνηση.
"Μπορούμε να παρατηρήσουμε λίγο μεγαλύτερη κίνηση στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, εκτιμούμε ότι στη διάρκεια της ημέρας θα αυξηθεί", δήλωσε ένας αξιωματούχος του σλοβακικού υπουργείου Εσωτερικών.
"Η Σλοβακία είναι έτοιμη να βοηθήσει, θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε την είσοδο σε ανθρώπους που δεν φέρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα", πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Πράγα, ο Περεμπίζνις Γέβχεν, είπε σε συνέντευξη Τύπου: "Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια κύματα ανθρώπων. Αλλά μάλλον θα είναι στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας παρότι στο εξωτερικό".
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας ζουν περίπου 260.000 Ουκρανοί και δεκάδες χιλιάδες εργάζονται στην Ουγγαρία, η οποία διαθέτει μια μεγάλη εθνοτική μειονότητα σχεδόν 140.000 ανθρώπων που ζουν στην Ουκρανία κοντά στο σύνορο.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για να απομακρύνει οδικώς περισσότερους από 4.000 ανθρώπους βουλγαρικής καταγωγής από την Ουκρανία και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει και άλλους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ δήλωσε ότι η χώρα του θα προετοιμάσει ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες για να τους φιλοξενήσει.
Η Βουλγαρία δεν έχει χερσαίο σύνορο με την Ουκρανία, αλλά είναι ένα παράκτιο κράτος στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είναι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία.