Έξι δύσκολες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές στη Λιβύη καθώς πολλοί παράγοντες εσωτερικοί και εξωτερικοί
υπονομεύουν τη διαδικασία καθώς και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.
Το μήνυμα που εστάλη από τη διάσκεψη στο Παρίσι είναι θετικό, αφού περιλαμβάνει στήριξη στην πραγματοποίηση ελεύθερων χωρίς αποκλεισμούς εκλογές και έκκληση προς όλους να αποδεχτούν το αποτέλεσμά τους. Παράλληλα ζητείται άμεση εφαρμογή χρονοδιαγράμματος αποχώρησης ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων ενώ δίνεται στήριξη σε προσπάθειες έλεγχου του εμπάργκο όπλων και φυσικά στην ευρωπαϊκή επιχείρηση IRINI την οποία αμφισβητεί η Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι συμμετείχε για πρώτη φορά σε μια κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του έθεσε ένα σημαντικό θέμα: την ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών με νέα αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Και έχει σημασία διότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σάρατζ δεν είχε τη νομιμοποίηση για υπογραφή αυτού του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι θα συμμετέχει ενώ είχε κλείσει η διαπραγμάτευση και τα μέρη είχαν συμφωνήσει στο ανακοινωθέν. Έτσι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ, ο οποίος λόγω επιπέδου εκπροσώπησης μίλησέ τελευταίος, εξέφρασε ως «μαύρο πρόβατο» της Διάσκεψης την επιφύλαξη της χώρας του στο κείμενο και σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη είναι θέμα που θα διαπραγματευθεί η Άγκυρα με τη νυν αλλά και την επόμενη λιβυκή κυβέρνηση.
Έτσι, λύνεται και η απορία για τους λόγους που έκαναν τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου να αποφύγουν αυτή τη Διάσκεψη, η οποία πιστώνεται στον Εμάνουελ Μακρόν.