Οι μαχητικές πορείες κατά του ρατσισμού και του Ντόναλντ Τραμπ εξαπλώνονται από το Λονδίνο έως το Βερολίνο και το Παρίσι και από το Τορόντο έως το Όκλαντ, το Τόκιο και την Σεούλ.
Αυτό δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους αντιπάλους των ΗΠΑ, στην Κίνα και την Ρωσία να τρίβουν τα χέρια τους, καυτηριάζοντας την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να θέσει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ προσπαθεί να επιβάλει στο εσωτερικό την εικόνα του προέδρου "του νόμου και της τάξης", κάτι που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.
Με βάση λοιπόν αυτά, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον Τραμπ σε όλα τα μέτωπα. Εφόσον καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση, να ηρεμήσει τα πνεύματα και την οργή, θα έχει κερδίσει το στοίχημα, δηλαδή να επιβεβαιώσει στην πράξη το πρότυπο του σκληρού προέδρου που προβάλει, εκείνου που υπεραμύνεται του νόμου και της τάξης. Αν παράλληλα, η οικονομία ανακάμψει τότε ο Λευκός Οίκος θα μπορεί να υποστηρίζει ότι έκανε ένα "μικρό θαύμα". Σε διαφορετική περίπτωση, το ήδη μεγάλο προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν το οποίο καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, θα μεγαλώσει, χωρίς να μπορεί να αναστραφεί, όπως τονίζει τώρα ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζoυν οι New York Times σημαντικές προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μη στηρίξουν τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.Το ρεπορτάζ των NYT αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή Τραμπ, ενώ και ο Τζεμπ Μπους δεν είναι ακόμα σίγουρος. Η Σίντι ΜακΚέιν, χήρα του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στηρίξει Μπάιντεν, ωστόσο μπορεί να μην πάρει δημόσια θέση καθώς ο γιος της προσβλέπει σε πολιτική καριέρα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Την ίδια ώρα, η εικόνα που περνά ο Λευκός Οίκος στο εξωτερικό είναι ακόμα δυσκολότερο να αλλάξει. Αυτό γιατί, από τη μια η Ουάσινγκτον υποστηρίζει διαδηλώσεις κατά των αυταρχικών καθεστώτων είτε αυτές είναι στο Χόνγκ Κονγκ είτε στο Ιράν, από την άλλη ο πρόεδρος της χώρας καλεί τον στρατό να επιβάλλει την τάξη στις πόλεις που υπάρχουν ταραχές.
Όπως ανέφερε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, Νικόλας Μπερνς στην ιστοσελίδα The Hill "Αν είσαι Αμερικανός διπλωμάτης έχεις σημαντικό πρόβλημα αυτές τις μέρες, δεν είσαι θέση να υπερασπιστείς με επιχειρήματα την χώρα σου".
Με φόντο τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εν μέσω της προσπάθειας της Κίνας να επιβάλλει το δικό της καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ, θέμα για το οποίο η Ουάσινγκτον έχει υψώσει τους τόνους, το Πεκίνο βρήκε την ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση.
Ήδη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δια των κρατικών μέσων ενημέρωσης κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για υποκρισία. Το πρακτορείο Xinhua εκτιμά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ για να αναστείλει την ανάπτυξη της Κίνας, "όμως τώρα θα πρέπει να δει τα πράγματα διαφορετικά".
Ο "λαγός από το καπέλο" για τον Λευκό Οίκο ώστε να αναστρέψει το κλίμα, μπορεί να είναι η ανάκληση των ειδικών εμπορικών προνομίων του Χονγκ Κονγκ.
Εάν το Χονγκ Κονγκ χάσει αυτό το ειδικό καθεστώς, τότε το εμπόριό του με τις ΗΠΑ θα υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περίπτωση που θα επιβληθούν δασμοί. Το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε τα 66 δισεκ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Γραφείου του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο (USTR).
Παρόλα αυτά, η κίνηση αυτή απαιτεί λεπτούς χειρισμούς καθώς χιλιάδες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στο Χονγκ Κονγκ και πιέζουν τον Τραμπ να μην φερθεί απερίσκεπτα...