Του Γιάννη Μαντζίκου
Στο Καράκας βρέθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και την αντιπρόεδρό Ντέλσι Ροντρίγκεζ.
Εκεί λοιπόν, ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε μια δήλωση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. "Οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Βενεζουέλα, αλλά μπορούν να επιστρέψουν αν χρειαστεί" τόνισε ο Ριαμπκοφ.
Δύο εβδομάδες όμως νωρίτερα, ο ίδιος άνθρωπος έλεγε "Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε προγράμματα σε διάφορους τομείς και στο πλαίσιο των ήδη υφιστάμενων συμφωνιών θα προβούμε σε πρωτοβουλίες που επιτρέπουν να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις αυτής της χώρας".
Οι παραπάνω (διφορούμενες) δηλώσεις σε διάστημα μόνο λίγων ημερών ρίχνουν ακόμα περισσότερη "σκιά" στις κινήσεις της Ρωσίας στην σκακιέρα της Βενεζουέλας.
Το ίδιο διάστημα, ο Τζον Μπόλτον ο Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προχωρούσε στην καταγγελία ότι η Βενεζουέλα "πλήρωσε 209 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία σε μια αμυντική σύμβαση εξαγοράς της, ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει άμεσα.
Δεδομένου λοιπόν ότι οι σχέσεις Μόσχας-Καράκας δείχνουν να διέπονται από ένα "πέπλο μυστηρίου", το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με την παρουσία των Ρώσων στρατιωτικών στη Βενεζουέλα.
Τον περασμένο Μάρτιο εξάλλου, εν μέσω ασφυκτικής πίεσης στην οποία βρισκόταν ο Νικόλας Μαδούρο, πλάνα από δορυφόρους τα οποία επικαλούνταν τοπικά μέσα ενημέρωσης, έδειχναν τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300 εγκατεστημένα σε περιοχές της Βενεζουέλας και σε λειτουργική ετοιμότητα. Εκείνο το διάστημα, ο ρωσικός κρατικός όμιλος Rostec ανακοίνωνε τα εγκαίνια του κέντρου εκπαίδευσης στο Καράκας με σκοπό την εκπαίδευση των πιλότων της χώρας στο χειρισμό ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων.
Την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις στα νησιά Μπαρμπέιντος ανάμεσα σε αντιπολίτευση και κυβέρνηση για την εξερευση πολιτικής λύσης στο αδιέξοδο το οποίο έχει περιέλθει η χώρα υπ'' ευθύνη του Νικολάς Μαδούρο, κάνεις δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων αν οι συζητήσεις καταρρεύσουν. Για το ενδεχόμενο αυτό ίσως να προετοιμάζεται ο δικτάτορας της χώρας που δεν δείχνει διάθεση να εγκατάλειψη επ'' ουδενί την εξουσία.
Φωτογραφία: AP