Ενώ ο αρχικός σκοπός του ταξιδιού του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κίνα ήταν η σύσφιξη των σχέσεων Βρυξελλών - Πεκίνου, τα επεισόδια που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στην χώρα αναγκάζουν τον Σαρλ Μισέλ να αλλάξει την ατζέντα της συνάντησης με τον Σι Τζινπινγκ.
«Εάν δεν ακυρώσει εντελώς το ταξίδι, θα πρέπει να επιπλήξει τον Σι και άλλους Κινέζους εκπροσώπους όταν συναντηθούν την Πέμπτη», όπως ανέφεραν στον POLITICO πολιτικοί και διπλωμάτες της ΕΕ.
«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να εκφράσει τις ανησυχίες μας σχετικά με διάφορα θέματα», δήλωσε ο Ράινχαρντ Μπουτικοφέρ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Κίνα. «Εάν υπάρξει καταστολή του πρόσφατου κινήματος διαμαρτυρίας, η ΕΕ είναι πρόθυμη να το θέσει αυτό στους διεθνείς θεσμούς και να εξετάσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων».
«Μάλλον κάνει δεύτερες σκέψεις», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Όντας ο πρώτος δυτικός ηγέτης που θα βρεθεί εντός αυτών των διαδηλώσεων, θα αναγκαστεί να πει κάτι, οπότε τι θα πει;», πρόσθεσε.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε: «Ο Μισέλ πρέπει να παραμείνει σταθερός στις αξίες της ΕΕ και να πει στην Κίνα ότι πρέπει να προστατεύσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις», ενώ ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο Μισέλ δεν πρέπει να κρατήσει ήπια στάση απέναντι στο Πεκίνο.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει δρομολογηθεί μία τέτοια συζήτηση κατά την διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που ενημερώθηκαν για το θέμα. Ο Μισέλ είναι πιθανό να κάνει ευρείες αναφορές σε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προσφέρει ευρωπαϊκή βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας, παρά την άρνηση της Κίνας να εισάγει δυτικά εμβόλια.
Την ίδια στιγμή, οι διαμαρτυρίες στην Κίνα ενάντια στους περιορισμούς κατά του Covid που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο φαίνεται να σταμάτησαν. Η ισχυρή αστυνομική παρουσία είτε κατέπνιξε συγκεντρώσεις είτε οδήγησε σε ματαίωσή τους.
Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και τα τηλέφωνά τους ερευνήθηκαν.
Αντίθετα, πολίτες κινεζικής καταγωγής που ζουν εκτός Κίνας συνέχισαν τις διαδηλώσεις, σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι οργισμένες διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν μετά την πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα στο Ουρούμκι, της δυτικής Κίνας, που προκάλεσε τον θάνατο δέκα πολιτών, την περασμένη Πέμπτη.
Διαβάστε ακόμα:
Η καταστολή «πνίγει» τη λαϊκή οργή - Συλλήψεις και παρενοχλήσεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων
Συστάσεις σε δημοσιογράφους στην πρώτη «απάντηση» του Πεκίνου για το κύμα διαμαρτυρίας