Μέσα στο 2016 αλλά ήδη και στο 2017, εκατομμύρια πολίτες έχουν περάσει από τις κάλπες σε μα σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που εμπεριείχαν πολλές εκπλήξεις και ανέτρεψε πολλά προγνωστικά. Από το Brexit και τη νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ, μέχρι τις εκλογές της Αυστρίας και το ιταλικό δημοψήφισμα, η διεθνής πολιτική σκηνή “ξαφνιάστηκε” αρκετές φορές και μάλιστα όχι με θετικό αποτέλεσμα.
Τώρα, οι γαλλικές εκλογές τελείωσαν αλλά οι αγορές στρέφουν ήδη το βλέμμα τους στο επόμενο μεγάλο γεγονός που θα καταφέρει να τις επηρεάσει. Οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν έχουν εξαφανιστεί και η αγωνία για την Ευρώπη – αλλά και για την Ελλάδα συγκεκριμένα – κορυφώνεται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις του προσεχούς διαστήματος που θα καθορίσουν τις εξελίξεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
9 Μαΐου – Προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να καθορίσει τη διεθνή απάντηση στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης Moon Jae-in διατηρεί μια πιο ήπια “σχέση” με τον Kim Jong Un, ενώ ο επιχειρηματίας Ahn Cheol-soo είναι υπέρμαχος της εγκατάστασης μιας αμφιλεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ. Και οι δύο ωστόσο ενέκριναν μέτρα για να μειώσουν την επιρροή των οικογενειακών συγκροτημάτων "chaebol" της Νότιας Κορέας. Παραδείγματα ομίλων (chaebol) είναι οι Hyundai, Samsung, LG, Daewoo κ.λ.π.
14 Μαΐου – Τοπικές εκλογές στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία (Γερμανία)
Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών θα αντιμετωπίσει τους χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Angela Merkel. Το SPD έχει συμμαχήσει με το Κόμμα των Πρασίνων, ενώ και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες - παραδοσιακός σύμμαχος του CDU – αποτελούν επίσης μια υπολογίσιμη δύναμη.
Το αποτέλεσμα θα δώσει μια σαφή ένδειξη της τάσης των ψηφοφόρων εν αναμονή των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Με σχεδόν 18 εκατομμύρια άτομα, η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γερμανίας.
Μια πρώτη “γεύση” της αναμέτρησης έδωσε η ψηφοφορία για το κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη βόρεια Γερμανία, όπου το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Angela Merkel ήρθε πρώτο με το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) να ακολουθεί. Σημειώνεται πως το κρατίδιο αποτελούσε προπύργιο του Martin Schulz.
19 Μαΐου - Προεδρικές εκλογές στο Ιράν
Ο μετριοπαθής πρόεδρος, Hassan Rouhani, επιδιώκει δεύτερη θητεία και βασικοί αντίπαλοί του είναι ο συντηρητικός δήμαρχος της Τεχεράνης, Mohammad Baqer Qalibaf και ο συντηρητικός κληρικός Ebrahim Raisi. Ο Ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα πολιτικά θέματα, εκτιμάται ότι στηρίζει τον Raisi.
Οι εκλογές ουσιαστικά αποτελούν ένα δημοψήφισμα για τον Rouhani, ο οποίος προχώρησε σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την απόσυρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Οι κύριοι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία, αλλά η εκλογή ενός “σκληρού” προέδρου εξακολουθεί να αυξάνει τους κινδύνους μιας σύγκρουσης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "καταστροφή".
8 Ιουνίου – Βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η πρωθυπουργός Theresa May θέλει να κερδίσει μεγαλύτερη πλειοψηφία για το κυβερνών κόμμα, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από κόμματα, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Εργατικό Κόμμα, ακολουθούμενο από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της Th. May με 47%, δηλαδή 19 μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς. Η Theresa May χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία για να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές.
11 και 18 Ιουνίου - Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
Θα εμφανιστεί για πρώτη φορά το κόμμα En Marche! του νεοεκλεγέντα προέδρου Emmanuel Macron, το οποίο σχηματίστηκε πριν από ένα χρόνο και επί του παρόντος δεν έχει έδρες στο κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να ανακάμψουν μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που έφεραν στις προεδρικές εκλογές, ενώ το ίδιο θα κάνει και το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Jean-Luc Melenchon θα κατέβει επίσης για πρώτη φορά οργανωμένα.
Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ίδια η προεδρία του Macron, καθώς το γαλλικό Σύνταγμα δίνει πολλές εξουσίες στον πρόεδρο, αρκεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το κόμμα του Macron είναι καινούριο κόμμα χωρίς λαϊκή βάση, γεγονός που σημαίνει πως θα δυσκολευτεί να κερδίσει την πλειοψηφία. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο Macron θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες στα αριστερά ή στα δεξιά του, με σημαντικές επιπτώσεις στις πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει.
24 Σεπτεμβρίου – Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές
Η καγκελάριος Angela Merkel επιδιώκει την τέταρτη θητεία της και απέναντί της βρίσκεται ο σοσιαλδημοκράτης Martin Schulz, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η σημασία των γερμανικών εκλογών έγκειται στην πολιτική της Angela Merkel, η οποία είναι η ισχυρότερη ευρωπαία ηγέτιδα και χαράσσει από τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης έως τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Ο Schulz από την άλλη αποτελεί ένα πυλώνα του πολιτικού κατεστημένου, οπότε μια ενδεχόμενη νίκη του θα αποτελέσει περισσότερο συνέχεια παρά ένδειξη αλλαγής στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό. Μια ήττα όμως της Merkel θα μείωνε την επιρροή της Γερμανίας - και της Ευρώπης – σε παγκόσμιες υποθέσεις.
Εκλογές στη Μαλαισία
Ο πρωθυπουργός Najib Razak επιδιώκει να αφήσει πίσω του ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος της δεύτερης θητείας του ως ηγέτη. Μια ισχυρότερη εντολή και εκλογική ενίσχυση θα τον βοηθήσει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ώστε η Μαλαισία να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα προς το να γίνει ένα ανεπτυγμένο κρατος και να βελτιώσει τα οικονομικά της.
Μάιος 2018 – Βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία
Ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει υποψηφιότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Paolo Gentiloni. Πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τον Luigi Di Maio του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Άλλος υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Matteo Salvini, της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά. Το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την εκλογική μεταρρύθμιση που αναμένεται τους προσεχείς μήνες.
Ιούνιος 2018 - Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό
Ο δύο φορές υποψήφιος Andres Manuel Lopez Obrador θα αντιμετωπίσει πιθανώς την Margarita Zavala, σύζυγο του πρώην προέδρου Felipe Calderon. Οι υποψηφιότητες ωστόσο δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Σημαντικό στοιχείο των μεξικάνικων εκλογών αποτελεί ο ενεργειακός τομέας της χώρας και η συμφωνία για την αναμόρφωση της NAFTA. Ο Lopez Obrador δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αντιστρέψει μέσω του νομικού συστήματος την ενεργειακή μεταρρύθμιση της χώρας, με το μαχητικό του στυλ να οδηγήσει ενδεχομένως σε διχαστικές διαπραγματεύσεις με τον Trump για την NAFTA, αυξάνοντας τους κινδύνους διακοπής των συνομιλιών.
Οκτώβριος 2018 - Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία
Το τοπίο είναι αρκετά θολό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις και τα παραδοσιακά κόμματα βρίσκονται υπό κατάρρευση. Ο πρώην πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva δήλωσε πως μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική με αποτέλεσμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Η σημασία των εκλογών έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και απ'' αυτήν εξαρτάται και η σταθερότητα σε όλη την ήπειρο. Ακόμα και τώρα, η αβεβαιότητα που επισκιάζει το εκλογικό τοπίο “ρίχνει” την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
6 Νοεμβρίου 2018 – Εκλογές στο αμερικάνικο Κογκρέσο
Προς εκλογή θα είναι κάθε μία από τις 435 έδρες της Βουλής, μαζί με το ένα τρίτο των 100 γερουσιαστών. Οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν να κερδίσουν τουλάχιστον ένα τμήμα του Κογκρέσου για να έχουν καλύτερη “θέση μάχης” για να αντιμετωπίσουν την πολιτική ατζέντα του Trump και να έχουν καλύτερα ποσοστά στις μελλοντικές υποψηφιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου. Από την πλευρά της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μια σταθερότητα στη Βουλή, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουν κάποιες θέσεις.
Πηγή: Bloomberg, The Atlantic
Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη