OHE: Η γενοκτονία συνεχίζεται στη Μιανμάρ

OHE: Η γενοκτονία συνεχίζεται στη Μιανμάρ

«Η γενοκτονία» των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ συνεχίζεται, κατήγγειλε την Τετάρτη μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής έρευνας του ΟΗΕ, λίγο πριν παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την έκθεσή του, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος δυτικών κρατών, παρά την εναντίωση της Κίνας και της Ρωσίας.

Στη Μιανμάρ «διαπράττεται γενοκτονία, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Μαρζούκι Νταρούσμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την εξακρίβωση των γεγονότων στη Μιανμάρ. Εξήγησε ότι με την εξαίρεση των φόνων, όλα τα άλλα χαρακτηριστικά αυτού του εγκλήματος σε μαζική κλίμακα — ο εξοστρακισμός και οι διακρίσεις σε βάρος μιας εθνοτικής ομάδας, η προσπάθεια παρεμπόδισης των γεννήσεων, ο εγκλεισμός των μειονοτικών σε στρατόπεδα — συνεχίζουν να είναι παρόντα.

«Η πρόθεση διάπραξης γενοκτονίας» των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια είναι κάτι που «μπορεί να διαπιστωθεί», τόνισε αργότερα ο ίδιος ενώπιον του ΣΑ, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει ότι συνεχίζεται η γενοκτονία κατά την παρουσίαση της έκθεσης του.

Ο Νταρούσμαν ζήτησε από το ΣΑ να αναλάβει δράση ώστε αυτοί που ευθύνονται για εγκλήματα σε βάρος των μειονοτικών να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας την έκκληση να εκδοθεί μια απόφαση που θα εγκαθιδρύει διεθνή νομικό μηχανισμό ώστε να γίνουν παραπομπές στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή να ιδρυθεί ειδικό Διεθνές Δικαστήριο για τη Μιανμάρ.

Αλλά το 15μελές ΣΑ συνεχίζει να είναι διχασμένο ως προς το ενδεχόμενο αυτό. Η Κίνα, κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου που διαθέτει δικαίωμα βέτο, έχει στενές σχέσεις με τις αρχές της χώρας.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαψεύδει την κατηγορία περί διάπραξης γενοκτονίας από τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας και ομάδες πολιτών και διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά στο έδαφος της χώρας τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν κατά κύριο λόγο σε καταυλισμούς στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Όμως οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιωματούχοι του ΟΗΕ θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Ο Νταρούσμαν τόνισε πως οι Ροχίνγκια που απομένουν στην επαρχία Ραχίν διατρέχουν κίνδυνο και ότι εάν επέστρεφαν οι πρόσφυγες στη Μιανμάρ, αυτό θα «ισοδυναμούσε με την καταδίκη τους να ζήσουν σαν υπάνθρωποι».

Η Κίνα, η Ρωσία και η Βολιβία προσπάθησαν να εμποδίσουν την παρουσίαση της έκθεσης της αποστολής του Νταρούσμαν, που όμως εγκρίθηκε οριακά σε ψηφοφορία (9 ψήφοι).

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Μα Τζαοχιού τόνισε ότι τα προβλήματα στην επαρχία Ραχίν αφορούν τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας παραβιάζοντας την εθνική της κυριαρχία.

Ο Νταρούσμαν ανταπάντησε ότι η επίκληση της «εθνικής κυριαρχίας» δεν μπορεί να σημαίνει πως εξασφαλίζει κάποιο κράτος «την άδεια για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονίας» και πρόσθεσε ότι η κρίση των Ροχίνγκια δεν θα ξεπεραστεί «αν δεν αντιμετωπιστούν οι ριζικές της αιτίες».

Για τον πρεσβευτή της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια και μόνο το ότι έγινε αυτή συνεδρίαση καθεαυτό υπονομεύει το έργο της επιτροπής έρευνας των αρχών της Μιανμάρ. Η πρεσβεύτρια της Βρετανίας Κάρεν Πιρς χαρακτήρισε τις έρευνες των αρχών απόπειρες«συγκάλυψης». Ο Νεμπένζια ανταπάντησε ότι οι δυτικές χώρες «τορπιλίζουν τη συναίνεση» στο ΣΑ για το ζήτημα.

Η έκθεση της αποστολής, έκτασης 444 σελίδων, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Αύγουστο, κατηγορούσε τον στρατό της Μιανμάρ ότι διέπραξε σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας — φόνους, βιασμούς, βασανισμούς, σκλαβιά, βία εναντίον ανηλίκων, καταστροφή χωριών — και καλούσε να επιβληθούν εμπάργκο όπλων και κυρώσεις σε βάρος ανώτατων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ.

Ωστόσο δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι η αντίθεση της Κίνας κα της Ρωσίας πιθανόν θα εμποδίσουν την ανάληψη δράσης.

Τουλάχιστον 700.000 μειονοτικοί μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν την επαρχία Ραχίν αφότου ο στρατός εξαπέλυσε μια εκστρατεία βάρβαρης καταστολής αντιδρώντας σε επιθέσεις της οργάνωσης Στρατός Σωτηρίας Αρακάν Ροχίνγκια εναντίον 30 θέσεων και τμημάτων της αστυνομίας και μιας στρατιωτικής βάσης τον Αύγουστο του 2017. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν μια προμελετημένη και ενορχηστρωμένη απόπειρα εξάλειψης της μειονότητας, ενώ ο ΟΗΕ έκανε επίσης λόγο για γενοκτονία. Η κυβέρνηση της Μιανμάρ επιρρίπτει την ευθύνη για τη βία στη δράση «τρομοκρατών» κι επιμένει ότι δεν θα δεχθεί καμιά παραπομπή στο ΔΠΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ