Την κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» προς εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό εισηγήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής διπλωματίας Τουρκίας και Συρίας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, την οποία φιλοξένησε η Μόσχα στο πλαίσιο τετραμερούς με τη συμμετοχή του Ιράν.
«Καθήκον μας είναι να καθορίσουμε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω πρόοδο. Το καλύτερο αποτέλεσμα της συζήτησής μας σήμερα θα μπορούσε να είναι μία συμφωνία να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να εκπονήσουν ένα σχέδιο οδικού χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας εν όψει μίας επόμενης υπουργικής συνόδου» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη των συνομιλιών.
Κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ένας οδικός χάρτης θα επέτρεπε στην Τουρκία και τη Συρία «να καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους», ούτως ώστε να καταστεί δυνατό «να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης επί του συνόλου του εδάφους της χώρας και να διασφαλιστεί η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με τη Συρία».
Η πρόταση θα μπορούσε εν συνεχεία να τεθεί ενώπιον των ηγετών Ρωσίας, Ιράν, Συρίας και Τουρκίας, επισήμανε.
Η Άγκυρα έχει εμφανίσει τη σημερινή πρώτη συνάντηση του υπουργού της των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Σύρο ομόλογό του ως «προοίμιο» μίας ενδεχόμενης συνάντησης κορυφής μεταξύ των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο τελευταίος, πάντως, έχει συνδέσει σε προγενέστερες δηλώσεις του το ενδεχόμενο μίας συνάντησης με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.
Μιλώντας από τη Μόσχα, ο Λαβρόφ επισήμανε ακόμη πως Τουρκία και Συρία θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες για την αποκατάσταση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους «χωρίς φραγμούς». Της τετραμερούς είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι συνομιλίες στη Μόσχα ήλθαν ενόσω αίρεται η περιφερειακή απομόνωση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τον Αραβικό Σύνδεσμο να δέχεται εκ νέου τη Συρία στους κόλπους του 12 χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.
Η στρατιωτική και οικονομική στήριξη Ιράν και Ρωσίας ήταν εκείνη που επέτρεψε στον Μπασάρ αλ-Άσαντ να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας. Η Τουρκία υποστήριξε τις αρχικές προσπάθειες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων να ανατρέψουν τον Άσαντ, και διατηρεί στρατιωτική παρουσία στα βόρεια τμήματα της ρημαγμένης από τον εμφύλιο χώρας.
Διαβάστε επίσης
Τσαβούσογλου για τετραμερή στη Μόσχα: Συζητήσαμε για το πλαίσιο επιστροφής των Σύριων στη χώρα τους
Mόσχα: Ξεκίνησε η τετραμερής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για την Συρία
Ιρανική «επίδειξη ισχύος» στη Συρία - Ο Άσαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο