Ο Τζόνσον οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό - Πολιτική θύελλα στη Βρετανία

Ο Τζόνσον οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό - Πολιτική θύελλα στη Βρετανία

Της Οντίν Λιναρδάτου

H αιφνιδιαστική απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ την αναστολή του νομοθετικού έργου του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες δείχνει πως ακολουθεί πιστά την πολεμική στρατηγική του αρχαίου Κινέζου θεωρητικού Σουν Τζου ο οποίος έγραφε πριν από 2.500 χρόνια πως «η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη». Φανατικός υποστηρικτής της θεωρίας του Σουν Τζου είναι ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού και αρχιτέκτονας του Brexit, Ντομινίκ Κάμινγκς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θέλει να βγάλει από τη μέση το κοινοβούλιο για να μην εμποδίσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. 

Η κίνηση του κ. Τζόνσον διασφαλίζει αυτό ακριβώς: η Βρετανία να φύγει από την Ευρώπη στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Όπως μεταδίδει ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Τζόνι Ντίμοντ συνηθίζεται να αναστέλλει η βουλή το φθινόπωρο τις εργασίες της πριν την ομιλία της βασίλισσας, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Ποτέ ξανά από το 1945 και έπειτα δεν έχει αναστείλει η βουλή το νομοθετικό της έργο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μάλιστα σε μία τόσο φορτισμένη πολιτικά περίοδο όταν διακυβεύεται το μέλλον όλης της χώρας.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει πως μόνο στα λόγια η κυβέρνηση είναι υπό τον έλεγχο της βασίλισσας "Her Majesty''s Government". Στην πραγματικότητα η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί αυτό που της ζητάει η κυβέρνηση της εφόσον ο ρόλος της προβλέπει να ακολουθεί τις συμβουλές των υπουργών της.

Η βουλή θα κλείσει όχι νωρίτερα από τις 9 Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από τις 12 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου .

Το βρετανικό σύνταγμα απαγορεύει την προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης της βασίλισσας να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της να κλείσει τη βουλή για ένα χρονικό διάστημα.

Αυτό που μπορεί να γίνει όμως λένε οι συνταγματολόγοι είναι να δοθεί εντολή δικαστικής έρευνας για το αν η συμβουλή που της έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν νόμιμη.

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού προκάλεσε την οργή σύσσωμης της αντιπολίτευσης και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έστειλε επιστολή στη βασίλισσα ζητώντας της επείγουσα συνάντηση. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον χαρακτηρίζει των πρωθυπουργό δικτάτορα και ο πρόεδρος της βουλής Τζον Μπέρκοου μιλάει για συνταγματικό πραξικόπημα.

Ο καθηγητής σε θέματα διακυβέρνησης του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Κόλιν Τάλμποτ εξηγεί τη σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας πως η αναστολή της λειτουργίας της βουλής είναι σαν να πατάς το κουμπί επανεκκίνησης και είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από την διακοπή των εργασιών. Στην περίπτωση της αναστολής η βουλή κλείνει ερμητικά, δεν υπάρχουν επιτροπές, δεν μπορούν οι βουλευτές να απαιτήσουν κυβερνητικά έγγραφα ούτε να θέσουν ερωτήματα στους υπουργούς, δεν παράγεται νομοθετικό έργο. Αντίθετα στην διακοπή όλες αυτές οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

Γι'' αυτό και είθισται η βουλή να αναστέλλει τη λειτουργία της μόνο για λίγες μέρες και με μοναδικό στόχο μέχρι τώρα να κάνουν τα κόμματα των Συντηρητικών, των Φιλελεύθερων και των Εργατικών το συνέδριό τους.

Είναι σαφές πως ο Μπόρις Τζόνσον οδηγεί τη χώρα του στον γκρεμό με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα του Brexit και στενού του συμβούλου Ντομινίκ Κάμινγκς. Ο ίδιος υποστηρίζει χαρούμενος πως στις 14 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει στη βουλή το εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα της κυβέρνησης του και τονίζει πως θα υπάρξει άπλετος χρόνος για να ψηφιστεί από τους βουλευτές μια νέα συμφωνία για το Brexit. Αρνείται σθεναρά πως προχώρησε σε αυτή την αμφιλεγόμενη κίνηση επειδή θέλει να εκβιάσει τη βίαιη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ έχει ήδη δηλώσει πως θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον και η νομική σύμβουλος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι έχει προσφύγει στα Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας για να μπλοκάρει το κλείσιμο του Γουεστμίνστερ. Οι Σκωτσέζοι υποστηρίζουν πως η μέρα που θα κλείσει η βουλή θα είναι η μέρα που θα πεθάνει η δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο άκουσμα της είδησης για κλείσιμο της βουλής εν μέσω Brexit η λίρα άρχισε να κατρακυλάει φτάνοντας η ισοτιμία της στο 1.10 ευρώ και 1.22 δολάρια .

Επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στην εσωτερική αγορά όπως είναι οι κατασκευαστικές και οι αεροπορικές εταιρείες βλέπουν τις μετοχές τους να υποχωρούν τουλάχιστον 3%.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν υπάρχει αρκετός χρόνος από τις 3 Σεπτεμβρίου που θα αρχίσει πάλι τις εργασίες της η βουλή μετά τη θερινή διακοπή και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που θα κλείσει ξανά για να κατατεθεί πρόταση μομφής από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης . Αν κατατεθεί και αν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον χάσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών τότε είναι πιθανό πριν τις 31 Οκτωβρίου να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Και εκλογές να γίνουν όμως δεν είναι βέβαιο πως θα αποφευχθεί το Brexit. Εξαρτάται ποιος θα είναι ο νικητής. Αν κερδίσουν οι Συντηρητικοί και έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή τότε ναι θα γίνει. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μπόρις Τζόνσον 31% , ακολουθούν οι Εργατικοί με μεγάλη διαφορά που αγγίζει τις 12 μονάδες με 21%. Το κόμμα των Εργατικών είναι βαθιά διχασμένο στο ζήτημα του Brexit με την παραδοσιακή εργατική τάξη να είναι υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και τους ψηφοφόρους που ζουν στις αστικές περιοχές να είναι καθαρά εναντίον .
Παρά το αποτύπωμα των δημοσκοπήσεων όμως δεν είναι σίγουρη η νίκη των Συντηρητικών.

Άλλωστε και η Τερέζα Μέι είχε προκαλέσει το 2017 πρόωρες εκλογές σίγουρη πως θα θριαμβεύσει αλλά κατέληξε με μια ισχνή πλειοψηφία μόλις 10 βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας. Γεγονός που την ανάγκασε να κάνει πίσω στο θέμα του Brexit δυσαρεστώντας τους οπαδούς του κόμματος της. Και να βρεθεί σήμερα η Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον.

Φωτογραφία: AP