Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς ανέφερε ότι η Ρωσία του Πούτιν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε το ότι η Μόσχα θα αυτοπροσδιορίζεται ως αντίπαλος δικός μας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις επιφυλάξεις σχετικά με τους στρατιωτικούς κανόνες εξαγωγών που επηρεάζουν τα κοινά αμυντικά έργα.
«Κάποιοι μπορεί να εκπλαγούν, αλλά η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να το κάνει», δήλωσε από το Βερολίνο. Ο Σολτς αναφερόταν σε εθνικές επιφυλάξεις και κανόνες για την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού από κοινού που παρεμπόδισαν τη συνεργασία με Ευρωπαίους και άλλους εταίρους στο παρελθόν.
Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Σολτς, ότι «η Γερμανία δεν έχει δεχθεί πίεση από τον Λευκό Οίκο να στείλει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία».
Παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα
Παράλληλα με την αναθεώρηση της πολιτικής του στον αμυντικό τομέα, το Βερολίνο ανακοίνωσε σήμερα νέες παρεμβάσεις και στον ενεργειακό τομέα. Η γερμανική θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft τέθηκε υπό κηδεμονία, καθώς η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας ανέλαβε τον έλεγχο του διυλιστηρίου του Σιουντ, στα σύνορα με την Πολωνία, το οποίο αποτελεί βασική πηγή καυσίμων για την πόλη του Βερολίνου.
Η Rosneft Deutschland, η οποία ανήκε κατά πλειοψηφία στη ρωσική Rosneft, δεν «εναρμονίστηκε» με τις προσπάθειες του Βερολίνου να εξαλείψει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Με την κηδεμονία, αντιμετωπίζεται η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τίθεται ο θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση και το μέλλον του διυλιστηρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.
Η Rosneft Deutschland, η οποία καλύπτει περίπου το 12% των συνολικών αναγκών επεξεργασίας πετρελαίου στη Γερμανία, θα τεθεί υπό την κηδεμονία της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων. Ήδη, η υπορεσία ανακοίνωσε ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης δεν είχε πλέον την εξουσία να εκδίδει οδηγίες.