Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Στις μέρες μας, η δημοσιογραφία δεν βρίσκεται, ασφαλώς, στα καλύτερά της. Ακόμη κι έτσι, όμως, το πληγωμένο θηρίο μπορεί καμιά φορά να αποδεικνύεται απειλητικό για τα συστήματα και τους μηχανισμούς της εξουσίας – σε Ανατολή και Δύση, σε Βορρά και Νότο. Γι' αυτό και οι κυβερνώντες συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εξαλείψουν τις ενοχλητικές και απειλητικές φωνές, που μπορεί να τους κάνουν ζημιά την κρίσιμη στιγμή.
Αυτό έχει συμβεί επανειλημμένως και συνεχίζει να συμβαίνει στη Ρωσία του Πούτιν και τις ΗΠΑ του Τραμπ, στην Τουρκία του Ερντογάν και στην Ουγγαρία του Όρμπαν, καθώς και σε δεκάδες ακόμη χώρες – μοναρχικές ή κατ' όνομα δημοκρατικές – στις οποίες η ελευθεροτυπία βρίσκεται με το ένα πόδι (αν όχι και με τα δύο…) στην παρανομία και η ερευνητική δημοσιογραφία αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση και εκατοντάδες «εργάτες» της έχουν καταλήξει είτε στη φυλακή είτε στο χώμα.
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ – ειδικά αυτή! – δεν θα μπορούσε, φυσικά, να αποτελέσει την εξαίρεση σε αυτόν τον θλιβερό κανόνα. Ο απόλυτος άρχων της αναδυόμενης υπερδύναμης, άλλωστε, είχε φροντίσει από πολύ νωρίς να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεών του. Αυτών, δηλαδή, που αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα στα όσα είπε στη διάρκεια περιοδείας την οποία πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 2016.
Είσαι πιστός; Απόδειξη!
Αναφερόμενος τότε στα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ και τα καθήκοντά τους, ο πρόεδρος της χώρας είπε χαρακτηριστικά: «Οφείλουν να αγαπούν και να προστατεύουν το κόμμα, καθώς και να ευθυγραμμίζονται άμεσα με τις κατευθύνσεις του κόμματος σε επίπεδο σκέψης, πολιτικής και δράσης».
Επειδή, όμως, μάλλον δεν έδειξαν όλοι πρόθυμοι να ακολουθήσουν αυτή την ντιρεκτίβα, τώρα ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της South China Morning Post, το οποίο αναπαρήγαγε ο βρετανικός The Guardian, περίπου 10.000 δημοσιογράφοι σε κρατικά ΜΜΕ του Πεκίνου, έντυπα και ηλεκτρονικά, θα περάσουν τον επόμενη μήνα από εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο κατέχουν επαρκώς τη θεωρία του Κόμματος και του Μεγάλου Τιμονιέρη του!
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά και τα τάμπλετ, η οποία περιλαμβάνει και την εξεταστέα ύλη – το απαύγασμα της σκέψης του Σι, ο οποίος είναι φανερό ότι έχει βάλει στόχο να μείνει στην ιστορία δίπλα στον Μάο Τσετούνγκ και τον Ντενγκ Χσιαοπίνγκ. Ήδη, μάλιστα, χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ειδοποιήσεις προκειμένου να κατεβάσουν και να μελετήσουν την εφαρμογή. Όσο για τις απαντήσεις που θα δώσουν στο ερωτηματολόγιο που ακολουθεί, θα αξιολογηθούν από κρατική-κομματική επιτροπή.
Διαπιστεύσεις μόνο στους επιτυχόντες
Και τι θα συμβεί στη συνέχεια; Πολύ απλά, οι επιτυχόντες θα λάβουν ως έπαθλο τις κάρτες διαπίστευσης (χωρίς τις οποίες είναι πρακτικά αδύνατο κάποιος να έχει πρόσβαση στο ρεπορτάζ), ενώ οι αποτυχόντες θα μείνουν μετεξεταστέοι και θα έχουν μόνο μία δυνατότητα επανάληψης, για να διορθώσουν το λάθος τους. Εάν αποτύχουν και τότε, πολύ απλά θα κινδυνεύσουν να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητοι και να χάσουν τη δουλειά τους!
«Μόνο μελετώντας τον Σι μπορούμε να κάνουμε την Κίνα μεγάλη και ισχυρή», είναι το σύνθημα που βγαίνει με στεντόρεια φωνή από το στόμα φοιτητών, εργατών, συνταξιούχων, αστυνομικών και στρατιωτών σε σχετικό βίντεο που προπαγανδίζει την παραπάνω διαδικασία. Όποιος θέλει, βεβαίως, μπορεί να διαφωνήσει. Αναλαμβάνοντας την ευθύυνη για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν.