Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Μέλι έσταζε για τον Ματέο Σαλβίνι ο πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, της γνωστής Confindustria. «Οι δηλώσεις του δίνουν το δικαίωμα στον δικό μας κόσμο να ελπίζει», είπε ο Βιντσέντσο Μπότσια, για να προσθέσει: «Μου φαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές μας οδηγούν προς μια κατεύθυνση μεγάλης υπευθυνότητας».
Τι μεσολάβησε, όμως, ώστε να κάνει τον μέχρι πρότινος επικριτή της κυβέρνησης που συγκρότησαν η ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων να αλλάξει γνώμη για τον άνθρωπο που φερόταν να απειλεί να τινάξει στον αέρα την ΕΕ και το ευρώ και να ανοίξει τα κρατικά ταμεία; Μα πολύ απλά, το γεγονός ότι ο ηγέτης της Λίγκας και υπουργός Εσωτερικών, μετά τις πρόσφατες απειλές του, ανέκρουσε πρύμνα και παρείχε διαβεβαιώσεις ότι στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού για το 2019, η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει θα σεβαστεί απολύτως το όριο του 3% επί του ΑΕΠ για το έλλειμμα που θέτει το δημοσιονομικό σύμφωνο.
«Οι λαϊκιστές της Ιταλίας ξεκίνησαν τη μεγάλη προδοσία», ήταν το συμπέρασμα που έβγαλε το Bloomberg στη σχετική του ανάλυση, στην οποία περνά... γενεές δεκατέσσερις όχι μόνο τη νυν κυβέρνηση, αλλά κάποιους από τους προκατόχους της, γελοιοποιώντας ουσιαστικά την πολιτική ελίτ της Ιταλίας. «Οι Ιταλοί πολιτικοί -γράφει χαρακτηριστικά- δεν φημίζονται ότι τηρούν τις υποσχέσεις τους. Στα 10 χρόνια του ως πρωθυπουργός, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε επανειλημμένως υποσχεθεί ότι θα μειώσει τους φόρους -για να αποτύχει να το κάνει πράξη, οδηγώντας παράλληλα τη χώρα του σε μια κρίση χρέους. Όμως, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού των λαϊκιστών σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ».
Περιχαρείς οι αγορές
«Θα περάσουμε ένα προϋπολογισμό ο οποίος θα κάνει τους Ιταλούς να χαμογελάσουν και πάλι, ο οποίος όμως θα διατηρήσει σε τάξη τα δημοσιονομικά μεγέθη», σημείωσε από την πλευρά του και ο έτερος... Καπαδόκης των συγκυβερνώντων, Λουίτζι ντι Μάγιο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα που εμφανώς ετοιμάζεται να κάνει μαζί με τον εταίρο του, αλλά και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό τους, Τζουζέπε Κόντε.
Όσο για το φιλοθεάμον κοινό, δηλαδή τις αγορές, έσπευσαν να χειροκροτήσουν ενθουσιασμένες, απολαμβάνοντας την επιτυχία τους -με άλλα λόγια, την υποχώρηση στην οποία αναγκάζουν τη Ρώμη και μάλιστα απλώς τρίζοντας τα δόντι, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν σε δράση τα μεγάλα τους όπλα. Πράγματι, η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε κατά σχεδόν 10% μέσα σε ένα τριήμερο, ενώ ο δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνο ενισχυόταν τη στιγμή που στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές αγορές επικρατούσαν πτωτικές τάσεις.
Βεβαίως, τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι το ιταλικό μέτωπο έκλεισε οριστικά και ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, ενόψει της κατάθεσης και έγκρισης του νέου προϋπολογισμού. Εξάλλου, με βάση το ιταλικό ΑΕΠ, το 3% απέχει αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ από το 0,8% που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ως στόχο η Ιταλία για το 2019, ακόμη και από το «λίγο κάτω του 2%» που πρόβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ο οποίος προφανώς είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύονται περισσότερο οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας και η ΕΚΤ.
Απειλή χρεοκοπίας για τη Λίγκα
Παρ'' όλα αυτά, τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση της Ρώμης τόσο στο φορολογικό όσο και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μαρτυρούν ότι έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί της, επιλέγοντας προφανώς να μην διακινδυνεύσει μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση για να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα. Ειδικά καθώς «κουβαλά» στις πλάτες της ένα δημόσιο χρέος της τάξης των 2,25 τρισ. ευρώ, αλλά και μετά την δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας που απειλεί τη Λίγκα, μετά την δικαστική απόφαση της Πέμπτης που ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ποσού σχεδόν 50 εκατομμυρίων από λογαριασμούς και επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτήν.
Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι θα εξαντλήσει την αγριότητά της στους πιο αδύναμους, δηλαδή τους πρόσφυγες, ελπίζοντας να ρεφάρει τις μεγάλες υποχωρήσεις στα άλλα ζητήματα. Σύντομα, όμως, ο λόγος θα περάσει και πάλι στους Ιταλούς ψηφοφόρους. Όπως θα γίνει, άλλωστε, και στην Ελλάδα, η οποία έχει ζήσει ανάλογη «προδοσία», μιας και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του 2014 έγινε τρίτο μνημόνιο με χαρακτηριστικά μονιμότητας.
AP Photo/Luca Bruno