Μετά τη συμφωνία στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές συνέπειες της συμφωνίας. «Δεν είμαι ενοχλημένος, αλλά ανησυχώ για το τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Βάιντμαν στην «Welt am Sonntag».
«Η αρχικά υποσχεθείσα μείωση του ελλείμματος δεν έγινε σε κάθε περίπτωση. Στο μέλλον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις να επιμείνουν σε σταθερά δημόσια οικονομικά» υποστήριξε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλία διαφωνούσαν για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 για εβδομάδες. Ο τελικός συμβιβασμός αναφέρει ότι η Ιταλία θα περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% το επόμενο έτος. Πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στη Ρώμη, η Ιταλία είχε υποσχεθεί μείωση στο 0,8%.
Η νέα κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, στόχευσε το 2,4%. που είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Στο μέλλον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις να πιέσουν για σταθερά δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο Βάιντμαν.
Ο πρόεδρος της Bundesbank εξέφρασε την ανησυχία του και για τη Γαλλία. Αν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του μετά τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων, πρέπει να αναμένεται ότι η Γαλλία θα κάνει υπέρβαση στο προτεινόμενο όριο του ελλείμματος του 3% στον προϋπολογισμό επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, προειδοποίησε ο Βάιντμαν κάνοντας λόγο για κινδύνους στη νομισματική ένωση λόγω «του υψηλού δημόσιου χρέους και συνεπώς στους δημοσιονομικούς κανόνες».
Να σημειωθεί ότι στην Ιταλία η γερουσία της Ρώμης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε με 167 "ναι", 78 "όχι" και 3 αποχές. Η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν συνδεδεμένη με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού.
Η κεντροαριστερά διαμαρτυρήθηκε για τον αυστηρό περιορισμό του συνολικού χρόνου εξέτασης των μέτρων και δεν πήρε μέρος στην τελική ψηφοφορία. Ο προϋπολογισμός του ιταλικού κράτους για το 2019 αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από την βουλή της Ρώμης, λίγο πριν το τέλος του χρόνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ