Η πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση με drone σε οικιστική ζώνη της Μόσχας έρχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στους 15 μήνες που μετρά ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, καθώς προοδευτικά πλέον «αγγίζει» και την «καρδιά» της Ρωσίας πέραν των περιφερειών της που συνορεύουν με τις ζώνες των συγκρούσεων. Κατηγορώντας την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση» επί ρωσικού εδάφους το Κρεμλίνο προειδοποιεί με σκληρή απάντηση, ενόσω ήδη βομβαρδίζει ακόμη και εντός της ημέρας το Κίεβο.
Σε ένα «ψυχολογικό πλήγμα» για τους Μοσχοβίτες, κόντρα στις διαβεβαιώσεις της ρωσικής ηγεσίας ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν θα επηρέαζε τις ζωές και την καθημερινότητα των απλών πολιτών, τουλάχιστον τρία κτήρια υπέστησαν υλικές ζημιές όταν οκτώ drone «χτύπησαν» εύπορες συνοικίες της πρωτεύουσας, περιλαμβανομένου δυτικού προαστίου όπου ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν και μέλη της ρωσικής ελίτ διαθέτουν κατοικίες.
Ενόσω συγκροτήματα κατοικιών εκκενώνονταν προσωρινά και ηχούσαν εκρήξεις από drone που καταρρίπτονταν, τα ερωτήματα πλήθαιναν ως προς τη συνολική αποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας λιγότερο από ένα μήνα μετά τα πλάνα που έκαναν το γύρο του κόσμου με τα δύο drone να εκρήγνυνται πάνω από το Κρεμλίνο. Όπως και στο περιστατικό της 3ης Μαΐου, στο οποίο δόθηκαν επιπλέον διαστάσεις ουκρανικής «απόπειρας δολοφονίας» του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Μόσχα απέδωσε τις επιθέσεις της Τρίτης σε «τρομοκρατική ενέργεια» του Κιέβου.
Εκ μέρους της ουκρανικής προεδρίας, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε ότι το Κίεβο έχει οποιαδήποτε «άμεση» εμπλοκή, δήλωσε πάντως «χαρούμενος» να βλέπει αύξηση των επιθέσεων στη Ρωσία, μιλώντας για «καρμικό τίμημα που εκείνη θα καταβάλλει για όλα όσα πράττει στην Ουκρανία». Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Το Κίεβο είχε διαψεύσει σε όλους τους τόνους ότι είχε «στείλει» τα drone στα Κρεμλίνο, με τον ίδιο τον Μιχαήλ Ποντόλιακ να κάνει λόγο περί δράσης ρωσικών αντιστασιακών δυνάμεων. Εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι εντούτοις ότι πιθανότατα η επίθεση ενορχηστρώθηκε από κάποια εκ των ειδικών στρατιωτικών μονάδων ή μονάδων πληροφοριών της Ουκρανίας, όπως αποκάλυψαν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι New York Times. Η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση να καθορίσει ποια ήταν η ομάδα που διεξήγαγε την επίθεση, ούτε και εάν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ήταν ενήμεροι, αν και γενική εκτίμηση ήταν πως μάλλον δεν γνώριζαν.
Η «τολμηρή» επίθεση με τα drone στο Κρεμλίνο ήλθε να ενταχθεί στο πλαίσιο μίας σειράς μυστικών επιχειρήσεων που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, κάνοντας πολλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ -οι οποίες αποτελούν και τον μεγαλύτερο προμηθευτή οπλισμού στο Κίεβο- να νιώθουν τουλάχιστον άβολα, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τον κίνδυνο η Μόσχα να κατηγορήσει ευθέως τις ΗΠΑ (κάτι που ήδη έπραξε την 3η Μαΐου) και να ανταποδώσει επεκτείνοντας τον πόλεμο πέραν του ουκρανικού εδάφους.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «βλέπουν» να αναδύεται μία «χαλαρή» συνομοσπονδία ουκρανικών μονάδων ικανών να διεξάγουν περιορισμένες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ρωσίας, είτε χρησιμοποιώντας το δικό τους προσωπικό, είτε συνεργάτες που ενεργούν υπό την καθοδήγησή τους. Ορισμένες από αυτές τις αποστολές θα μπορούσαν να έχουν διεξαχθεί με ελάχιστη, έως καθόλου, επίβλεψη του ίδιου του Ζελένσκι, φέρεται να εκτιμά η Ουάσινγκτον.
Το Κίεβο είχε επίσης αρνηθεί ανάμειξη στην έκρηξη παγιδευμένου οχήματος που κόστισε τη ζωή της κόρης του υπερεθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν τον Αύγουστο στη Μόσχα, ωστόσο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι έστω «κάποιοι» εντός της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση που είχε στόχο τον αποκαλούμενο ως «εγκέφαλο του Πούτιν» λόγω της ιδεολογικής επιρροής του στον Ρώσο πρόεδρο.
Τα drone «έφτασαν» την Τρίτη στη Μόσχα εν μέσω των αδιάκοπων ρωσικών επιδρομών με πυραύλους και ιρανικής κατασκευής drone που δέχεται το τελευταίο τριήμερο το Κίεβο -ακόμη και εντός της ημέρας. Τουλάχιστον ένας νεκρός ήταν απολογισμός της τελευταίας επίθεσης με drone στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι καταρρίφθηκαν περισσότερα από 20 ιρανικά drone Shahed, λέγοντας επίσης ότι τα συστήματα Patriot που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ επιτυγχάνουν ποσοστό αναχαίτισης 100%.
Ως προς τις επιθέσεις με drone στη ρωσική πρωτεύουσα, το Κρεμλίνο, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα «λειτούργησε καλά» και ότι «δεν υπάρχει καμία απειλή» για τους κατοίκους της Μόσχας, ενώ προειδοποίησε με αντίποινα. Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε ότι η επίθεση είχε «πολιτικούς στόχους» και δεσμευόταν ότι η αεράμυνα της πρωτεύουσας θα ενισχυθεί, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνιζε ότι «οι διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν θα πραγματοποιήσει επιδρομές εντός του ρωσικού εδάφους αποδεικνύονται πλήρως υποκριτικές».
Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε -σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση- ότι η χώρα του πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία και μάλιστα με πλήγματα υψηλής ακριβείας… «Σε απάντηση, το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο, το δρόμο του εκφοβισμού της Ρωσίας, του εκφοβισμού των Ρώσων πολιτών με πλήγματα σε πολυκατοικίες. Αυτό φυσικά είναι ένα σαφές γνώρισμα τρομοκρατικής δράσης» υποστήριξε.
Οι ζημιές στη Μόσχα ήταν περιορισμένες· θρυμματίστηκαν παράθυρα σε τρία συγκροτήματα κατοικιών, ενώ τραυματίστηκαν δύο άτομα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχος. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι ψυχολογικός, αναγκάζοντας τους Μοσχοβίτες να έλθουν ενώπιον της πραγματικότητας ενός πολέμου που μαίνεται περίπου 1.000 μακριά. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στάλθηκαν από το Κίεβο, αν και το Baza, ένα κανάλι στο Telegram με συνδέσμους με τις υπηρεσίες ασφαλείας, έκανε λόγο για περισσότερα από 25 drone.
Ρώσοι βουλευτές μιλούν για μία «νέα πραγματικότητα» και ζητούν ενίσχυση της ρωσικής άμυνας, ενώ ο αρχηγός του διαβόητου στρατού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, χρησιμοποίησε το επεισόδιο για να εξαπολύσει εκ νέου σκληρή επίθεση στο υπουργείο Άμυνας, με το οποίο βρίσκεται στα «χαρακώματα» επί μήνες, ενόσω οι μισθοφόροι του μάχονται στο Μπαχμούτ. «Γιατί αφήνετε αυτά τα drone να χτυπούν τη Μόσχα; Ας καούν τα δικά σας σπίτια», είπε χρεώνοντας στο υπουργείο Άμυνας ανικανότητα που οδήγησε τη Ρωσία να υστερεί στην τεχνολογία των drone έναντι των αντιπάλων της.
Ο Αλεξάντερ Κιντστίν, βουλευτής του κόμματος Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», έλεγε την ίδια στιγμή ότι η επίθεση στη Μόσχα «είναι μία νέα πραγματικότητα που όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε», και το γεγονός ότι τα drone καταρρίφθηκαν «δεν θα πρέπει να παρηγορεί κανέναν». Κατά τον ίδιον, «οι δολιοφθορές και οι τρομοκρατικές ενέργειες από την Ουκρανία θα αυξηθούν, και πρέπει να ενισχύσουμε δραστικά τα μέτρα άμυνας και ασφάλειας, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης drone». Ο συνάδελφός του Μαξίμ Ιβάνοφ μιλούσε ταυτόχρονα περί της σοβαρότερης επίθεσης κατά της Μόσχας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διαμηνύοντας ότι κανένας πολίτης δεν μπορεί να αποφύγει τη νέα πραγματικότητα. «Είτε θα νικήσετε τον εχθρό σαν μια γροθιά με τη μητέρα πατρίδα μας, είτε η ανεξίτηλη ντροπή της δειλίας, συνέργειας και προδοσίας θα παρασύρει την οικογένειά σας», έσπευσε να προειδοποιήσει...
Διαβάστε επίσης
Ο πόλεμος των drone μαίνεται στη Μόσχα - Το Κρεμλίνο απειλεί με σκληρή απάντηση
Πούτιν: Η επίθεση με drone στη Μόσχα είχε πολιτικούς στόχους
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια νεκρή και 11 τραυματίες από τις επιθέσεις στο Κίεβο
Ο Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση ότι «υποστηρίζει γενοκτονία» στην Ουκρανία