Της Οντίν Λιναρδάτου
«Ιερό πόλεμο» κήρυξε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο παλιομοδίτικο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που εμπεριέχει 42 διαφορετικά υποσυστήματα συνταξιοδότησης .
Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ας πούμε βγαίνουν στη σύνταξη στα 50τους και παίρνουν αρκετά μεγάλες συντάξεις . Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει για τους δασκάλους , για τις νοσοκόμες, τους γιατρούς , τους δημοσίους υπαλλήλους , τους δικηγόρους. Όλες αυτές οι ευνοημένες κατηγορίες υπολογίζουν τη σύνταξη που θα πάρουν με βάση το μισθό που παίρνουν τα τελευταία χρόνια του εργασιακού τους βίου και όχι τον μέσο όρο όλων των ετών που εργάστηκαν . Τώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν βγει στα κάγκελα .
Ο κ. Μακρόν όμως είναι αποφασισμένος να συνδέσει το όνομα του όχι μόνο με το ηράκλειο κατόρθωμα της μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης αλλά κυρίως θέλει να μεταρρυθμίσει βαθιά τη Γαλλία και να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι Γάλλοι . Και φυσικά ο καφκικός τρόπος απονομής των συντάξεων είναι αυτό που θα σηματοδοτήσει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει . Γιατί; Μα επειδή το προσπάθησαν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι και απέτυχαν οικτρά. Το 1993 , 1995 , 1999, 2003, 2007 και 2010 οι γαλλικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να μεταρρυθμίσουν το σύστημα δεν άντεξαν όμως στην πίεση των απεργιών και των διαδηλώσεων .
Όλοι έκαναν πίσω και το στάτους κβο παραμένει αδιασάλευτο . Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμβουλεύουν τον Εμανουέλ Μακρόν να μην προχωρήσει αυτό το τολμηρό σχέδιο , τολμηρό όχι ως προς την ουσία της μεταρρύθμισης η οποία άλλωστε αν ψηφιστεί θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά το 2025 , αλλά ως προς το γεγονός ότι πάει κόντρα στο “αίσθημα του γαλλικού λαού”. Περίμενε του λένε και φέρτο μετά τις εκλογές του 2020 .
Ο φιλόδοξος νεαρός άντρας όμως γράφει η εφημερίδα Guardian αναφερόμενη στον γάλλο πρόεδρο είναι περισσότερο οραματιστής από πολιτικός και έχει αποφασίσει να πετύχει εκεί όπου όλοι απέτυχαν . Αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει κάποιος πιεστικός λόγος που κάνει αναγκαία τη μεταρρύθμιση .
Το σύστημα παραμένει ακόμα οριακά βιώσιμο. Ο Εμανουέλ Μακρόν το επιθυμεί γιατί μόνο έτσι εκτιμά θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι Γάλλοι. Ο κ. Μακρόν θεωρεί πως οι άλλες μεταρρυθμίσεις του πέτυχαν και η χώρα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας εξαιτίας και των πιο ευέλικτων μορφών εργασίας. Επίσης έχει καταφέρει λίγο πολύ να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα κίτρινα γιλέκα άρα τώρα μένει να κάνει και το μεγάλο άλμα .
Η Γαλλία άλλωστε έχει ένα από τα πλέον γενναιόδωρα συστήματα συνταξιοδότησης ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ . Το 76% των Γάλλων συμφωνεί πως πρέπει να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα εκείνο που μένει λοιπόν είναι να πείσει ο Εμανουέλ Μακρόν το 65 %, που αμφισβητεί την ικανότητα του να το κάνει, πως μπορεί . Και σε αυτό πρέπει να φανεί αντάξιος ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ και οι υπουργοί του .
Προς το παρόν βέβαια και αυτή την εβδομάδα η χώρα θα παραλύσει από τις απεργίες στα μετρό , στα τρένα , στα σχολεία ενώ την Τρίτη τα συνδικάτα προγραμματίσουν νέες διαδηλώσεις .