Η αντιπαράθεση για τις αλιευτικές άδειες μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, ενώ διεξάγεται η κρίσιμη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, δείχνει τη σημασία του ζητήματος. Ενώ τα αλιευτικά δικαιώματα αποτελούν ένα μικρό θέμα στην ουσία του, οι διαστάσεις που έχει προσλάβει συνδέονται με τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Brexit.
Ένα ζήτημα στον οποίο εμπλέκονται άμεσα ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να είναι πολύ σοβαρό. Τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Μπόρις Τζόνσον έχουν αναγάγει τις αλιευτικές άδειες στο Τζέρσι, ένα μικρό νησί στη θάλασσα της Μάγχης, σε μείζον ζήτημα. Το ψάρεμα ωστόσο αποτελεί πλέον ένα αμελητέο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας και στις δύο χώρες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η συμβολική σημασία του ζητήματος είναι τόσο μεγάλη, ώστε να κινητροδοτεί την εμπλοκή Μακρόν και Τζόνσον, στην αναζήτηση μίας νίκης εναντίον ενός αντιπάλου. Δηλαδή, θα παίξει κάποιο ρόλο το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου στη Γαλλία; Μάλλον, όχι. Η επικράτηση ωστόσο σε αυτή τη διαμάχη αποτελεί το κρίσιμο τεστ για την εποχή μετά το Brexit.
Ήδη η εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία προμήθειας πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες (AUKUS) και η ταυτόχρονη διάρρηξη της σύμβασης για τα γαλλικά υποβρύχια, έχει στοιχίσει στη Γαλλία. Το Παρίσι πιστεύει πως εάν γίνει δεκτή η στάση του Λονδίνου σε αυτό ζήτημα, θα επηρεάσει το σύνολο των διαπραγματεύσεων – που ακόμα συνεχίζονται- για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει αυτή την αντίληψη στις Βρυξέλλες, ώστε να προσαρμόσουν τη στάση τους. To Politico άλλωστε επικαλείται ένα γράμμα του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστε προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το οποίο επιζητά μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιστολή εμπεριέχει ακόμα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Η Γαλλία θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως όποιος αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υφίσταται μεγάλο κόστος. Ας μην ξεχνάμε πως έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο μπορούν να συνεχίσουν να αψηφούν τόσο ανοιχτά το κοινοτικό κεκτημένο η Ουγγαρία και η Πολωνία. Το Παρίσι θέλει να καταστήσει σαφές πως, από τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει θα έχει και τα προνόμια της τεράστιας ενιαίας αγοράς. Αντιθέτως, θα υπόκειται σε κόστος για την επιλογή της αποχώρησης. Το Λονδίνο βέβαια, έχοντας βέβαια υπό τη δικαιοδοσία του τη νήσο του Τζέρσι θα προσπαθήσει όσο μπορεί να δείξει πως εκείνο είναι κυρίαρχο στη μετά-Brexit εποχή.