O Μαδούρο «φυγαδεύει» τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας;

O Μαδούρο «φυγαδεύει» τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας;

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την ώρα που η κρίση στη Βενεζουέλα βαθαίνει και ο Μαδούρο αρνείται με κάθε τρόπο να παραιτηθεί, έπεσε σαν βόμβα η καταγγελία του βουλευτή της αντιπολίτευσης Χόσε Γκέρα ότι ένα ρωσικό Boeing προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καράκας «Σιμόν Μπολιβάρ» για να φορτώσει  20 τόνους χρυσού από τη κεντρική τράπεζα της χώρας. Αν και ο ισχυρισμός του Γκέρα είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, οι ενδείξεις και οι κινήσεις του καθεστώτος δείχνουν πανικό, ενδεχομένως και έξοδο...

Η Ρωσία ως γνωστόν είναι η μεγαλύτερη δύναμη μαζί με τη Κίνα που εξασφαλίζουν «οξυγόνο» στον Μαδούρο. Από την εποχή του Ούγκο Τσάβεζ το 2006, το Κρεμλίνο έχει χορηγήσει δάνεια και πιστώσεις που αποτιμώνται στα 17 δις δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2017 η ρωσική εταιρεία ενέργειας Rosneft έχει πιστώσει στη Βενεζουέλα δάνειο ύψους 6 δισ. δολαρίων. Το δάνειο αυτό πρόκειται να εξοφληθεί εν μέρει μέσω εκχώρησης μετοχικού κεφαλαίου στη Rosneft στα μεγάλα πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela και εν μέρει μέσω μεταφοράς πετρελαίου. Τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο ότι ο Μαδούρο βρισκόταν σε σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την ανανέωση πιστωτικής γραμμής ύψους 3,15 δισ. Δολαρίων, είδηση που αν είναι αληθής δίνει μια ισχυρή εξήγηση για τον «σκοπό» της επίσκεψη του Boeign 777.

Σε ευθυγράμμιση πάντως με τη καταγγελία του Χοσέ Γκέρα, λίγο μετά την ανακήρυξη του Χούαν Γκουαίδο «ως μεταβατικού προέδρου» τη περασμένη εβδομάδα, μεταδόθηκε η είδηση ότι ένα τζετ Gulfstream 550c ιδιοκτησίας του Τουργκάι Γκινέρ, φίλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το δρομολόγιο Μόσχα-Καράκας.

Μήνες όμως τώρα, το θέμα του χρυσού της αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο για τους διεθνείς αναλυτές αφού τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, η Βενεζουέλα σταμάτησε να εξάγει το χρυσό της στην Ελβετία σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Εκτιμάται, ότι ο Μαδούρο βλέποντας τον κίνδυνο νέων αμερικανικών πιέσεων, αποφάσισε να μεταφέρει το κέντρο επεξεργασίας χρυσού από την Ελβετία στην Τουρκία για να αποφύγει την κατάσχεση των εγκαταστάσεων στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Αποτέλεσμα ήταν μέσα στο 2018 να έχει εξάγει η Βενεζουέλα στην Τουρκία 23,6 τόνους χρυσού, αξίας περίπου 900 εκατ. Δολαρίων, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς ακριβώς το πως και το γιατί.

Οι «κακές γλώσσες» λένε όμως ότι το καθεστώς Μαδούρο πωλεί χρυσό στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία έχει το μερίδιο του λέοντος στο ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι η Τουρκία εμφανίζεται να έχει μαύρες αγοραπωλησίες χρυσού με το Ιράν το οποίο βρίσκεται επίσης σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Τέλος, «νερό στο μύλο» του θρίλερ του χρυσού της Βενεζουέλας έριξε και η πρόσφατη είδηση ότι ο Μαδούρο προσπάθησε με κάθε τρόπο να ανακτήσει το χρυσό που βρίσκεται στη Τράπεζα της Αγγλίας ο οποίος εκτιμάται στα 1,2 δις δολάρια, αίτημα που η Βρετανία απέρριψε...

AP Photo