Του Γιάννη Μαντζίκου
O Νικολάς Μαδούρο όχι μόνο έχει βυθίσει την Βενεζουέλα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, αλλά παίζει με τον πόνο των συμπολιτών του, προτείνοντας βουλευτικές εκλογές. Η πρότασή του εν μέσω των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Νορβηγία ανάμεσα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αποτελεί ομολογουμένως «εμπαιγμό» για εκατομμύρια πολίτες που υποφέρουν από τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.
Ο Μαδούρο όχι μόνο έχει απορρίψει πολλάκις την απαίτηση της αντιπολίτευσης για νέες προεδρικές εκλογές, παραπέμποντας στο 2025, όποτε και είναι προγραμματισμένες, αλλά προτείνει προσφυγή στον λαό για την εκλογή ενός οργάνου το οποίο έχει ο ίδιος απαξιώσει. Στις δηλώσεις μάλιστα τόνισε «θέλουμε εκλογές για τον μοναδικό θεσμό που δεν είναι νομιμοποιημένος στην χώρα εδώ και πέντε χρόνια».
Σημειώνεται ότι το 2017, μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία της χώρας, ο Μαδούρο προχώρησε στην κατάργηση του θεσμού, προτρέποντας το ελεγχόμενο από τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να ακυρώνει αυτομάτως κάθε απόφαση που παίρνει. Για τον λόγο αυτό, το 2017 δημιούργησε την Συντακτική Εθνοσυνέλευση η οποία αποτελείται σε ποσοστό 90% από υποστηρικτές του καθεστώτος.
Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας είναι όμως το μοναδικό θεσμικό όργανο που δεν ελέγχεται από τον ίδιο και ουσιαστικά το μοναδικό αντίβαρο στην απόλυτη εξουσία του. Εξάλλου, η άποψη του Μαδούρο ότι η Εθνοσυνέλευση είναι απονομιμοποιημένη είναι τουλάχιστον ανακριβής, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι της είναι εκλεγμένοι. Το 2015, ο Σύνδεσμος Ενότητας για την Δημοκρατία (MUD), ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον Χένρι Ράμος Αγιούπ είχε επικρατήσει με 55,2% έναντι του υποψηφίου Ντιοστναντο Καμπέγιο «δεξιού χεριού» του Νικολάς Μαδούρο ο οποίος είχε συγκεντρώσει 40,9%.
Εξάλλου, ο νυν πρόεδρος του σώματος, Χουάν Γκουαιδό έχει αναλάβει μεταβατικά και την προεδρία της χώρας επικαλούμενος διατάξεις του άρθρου 233 του Συντάγματος του 1999, σύμφωνα με τις οποίες ο εκάστοτε πρόεδρος της Βενεζουέλας πρέπει να αναγνωριστεί από την Εθνοσυνέλευση, αφού πρώτα γίνουν ελεύθερες εκλογές. Ως γνωστόν οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018 στην Βενεζουέλα, σημαδεύτηκαν από το πρωτοφανή αποχή 70% και μποϊκοτάζ από το σύνολο της αντιπολίτευσης.