Του Γιάννη Μαντζίκου
Θέλοντας να δείξει ότι έχει ακόμα το «πάνω» χέρι, ο Νικολάς Μαδούρο συλλαμβάνει μέλη του μοναδικού νόμιμα εκλεγμένου οργάνου της χώρας, της Εθνοσυνέλευσης, μετατρέποντάς την έτσι σε «φάντασμα».
Η σύλληψη του μετριοπαθούς πολιτικού και αντιπρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης Έντγκαρ Σαμπράνο από τις δυνάμεις του Νικολάς Μαδούρο, αποτελεί άλλη μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι το καθεστώς της Βενεζουέλας δεν διστάζει να παίξει το χαρτί του «ψυχολογικού πολέμου» απέναντι στην αντιπολίτευση, διαλύοντας το τελευταίο θεσμικό «οχυρό».
Σημειώνεται ότι ο Σαμπράνο είναι ένας από τους δέκα βουλευτές που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, συνωμοσία και άλλα εγκλήματα από το Ανώτατο Δικαστήριο, επ'' αφορμή των γεγονότων της 30ης Απριλίου, όταν ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον λαό και τον στρατό να ξεσηκωθεί εναντίον του Μαδούρο.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως, ότι την άρση της ασυλίας του Σαμπράνο όπως και των υπόλοιπων 9 βουλευτών δεν αποφάσισε το όργανο του οποίου είναι ο ίδιος μέλος αλλά η Συντακτική Συνέλευση. Το εν λόγω όργανο όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας αποτελούν «πιόνια» στα χέρια του Μαδούρο στην προσπάθεια του να δίνει νομιμοποίηση στις αποφάσεις του καθεστώτος.
Η Συντακτική Συνέλευση ιδρύθηκε μάλιστα το 2017 όταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποφάσισε εν μια νυκτί να καταργήσει την Εθνοσυνέλευση αντικαθιστώντας την με θεσμό «της απολύτου εμπιστοσύνης του». Εξάλλου, την σύλληψη του Σαμπράνο ανακοίνωσε ο Ντιοσντιαντο Καμπέγιο, ο οποίος βρίσκεται στην λίστα κυρώσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομίας για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο Καμπέγιο σύμφωνα με τοπικά μέσα φέρεται να απείλησε τον Έντγκαρ Ζαμπράνο λέγοντας του «κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει ότι και να κάνεις».
Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ότι ο Μαδούρο προσπαθεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, αφού από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και μετά τουλάχιστον 67 μέλη του θεσμικού αυτού οργάνου έχουν υπάρξει στόχοι του καθεστώτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «El Nacional» από το 2016, 7 μέλη της Εθνοσυνέλευσης έχουν πέσει θύματα επιδρομών των μυστικών υπηρεσιών, 11 έχουν στερηθεί της ασυλίας τους, 9 βρίσκονται στην εξορία ή σε πρεσβείες ξένων χωρών στο Καράκας με γνωστότερα ονόματα αυτά των Χούλιο Μπόρχες και Φρέντι Γκεβάρα. Τελευταία παραδείγματα «εξόριστων» βουλευτών, είναι αυτά της Μαριέλα Μαγαγιάνες η οποία κατέφυγε στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας στο Καράκας και του Ρίτσαρντ Μπλάνκο ο οποίος κατέφυγε σε αυτή της Αργεντινής.
Πριν λίγο καιρό άλλωστε, ο Μαδούρο είχε συλλάβει τον στενότερο συνεργάτη του μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, τον προσωπάρχη του Ρομπέρτο Μαρέρο μέσα από το σπίτι του. Η σύλληψη του Μαρέρο ήταν σύμφωνα με Βενεζοελάνους αντικαθεστωτικούς μια κίνηση-απάντηση του Μαδούρο στους εσωτερικούς του αντιπάλους για την αδυναμία του να προχωρήσει στη σύλληψη του Γκουαϊδό, όταν επέστρεψε από ταξίδι στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει προχωρήσει στην απαγόρευση εξόδου από την χώρα, ενώ παράλληλα του έχει επιβληθεί ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για 15 χρόνια.
Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Μαδούρο πάρει εν τέλει το ρίσκο να συλλάβει και τον Γκουαιδό, γνωρίζει πολύ καλά όμως την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον: μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με «casus belli».
Φωτογραφία: ΑPImages