Ο Λουκασένκο απειλεί με Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

Ο Λουκασένκο απειλεί με Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

Οι προειδοποιήσεις του προέδρου της Λευκορωσίας για έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας των κυρώσεων στην Ρωσία έρχονται λίγες ώρες μετά τις απειλές Πούτιν μέσω της απόφασης να θέσει σε επιφυλακή και το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του. Αναδεικνύουν δε τους λόγους που επιθυμεί να βάλει έναν πρόεδρο – μαριονέτα την Ουκρανία επιβάλλοντας τον ουσιαστικά μέσα από την εισβολή και την ύπαρξη ακόμη και αθώων θυμάτων του άμαχου πληθυσμού.

Όλα όσα δηλώνει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της ανάγκης στήριξης της Ουκρανίας και επιβεβαιώνουν τους λόγους για τους οποίους η Δύση επιδιώκει να δημιουργήσει μια ομπρέλα στήριξης έστω και με μεγάλη καθυστέρηση που σημειωτέον έχει επιτρέψει στον Πούτιν να εισβάλει με την πολεμική του μηχανή σε μια ανεξάρτητη χώρα, οι πολίτες της οποίας αντιστέκονται

«Σε μια κατάσταση όπως αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT. Είναι χειρότερο από πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων» δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο οποίος τον προηγούμενο χρόνο κατέβασε ένα πολιτικό αεροσκάφος στο Μινσκ προκειμένου να συλλάβει έναν δημοσιογράφο ο οποίος αντιστέκεται στο καθεστώς που έχει επιβάλει.

Η Λευκορωσία λειτουργεί στη λογική μια σοβιετικής χώρας του παρελθόντος. Η αντιπολίτευση διώκεται και η δημοκρατία αποτελεί μια ξεχασμένη έννοια. Δεν αποτελεί απλά σύμμαχο της Ρωσίας του Πούτιν, αλλά ο πρόεδρός της είναι πρόσωπο που στηρίζεται από τον επικεφαλής του Κρεμλίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σύνολό τους οι αναλυτές των ξένων χωρών υποστηρίζουν πως στόχος του Πούτιν είναι να τοποθετήσει έναν πρόεδρο στην Ουκρανία που θα ελέγχεται όπως ο Λουκασένκο.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας μιλά για τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και τάσσεται υπέρ του Πούτιν δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις στη χώρα του εξ αιτίας αντιδημοκρατικών και άλλων πρακτικών που εφαρμόζει παραμένοντας στην εξουσία επί σειρά ετών κάτω από μια ψευδεπίγραφη εκλογική διαδικασία. Η αντιπολίτευση άλλωστε διώκεται και οι φωνές που ασκούν κριτική εξαφανίζονται όπως συμβαίνει σε όλα τα καθεστώτα αυτού του τύπου είτε μιλάμε για Ρωσία είτε για Βενεζεουέλα είτε για Κούβα και Ιράν, χώρες που στηρίζουν ή κάνουν πως δεν βλέπουν τον αναθεωρητισμό του Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση η στάση του δείχνει και τους λόγους για τους οποίου η ΕΕ επέβελε κυρώσεις στη χώρα του. Κυρώσεις που οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς μια συγκεκριμένη τροπολογία δεν ψήφισαν με την δικαιολογία ότι την κατέθεσαν κόμματα της ακροδεξιάς.