Διαψεύδοντας όσους ήλπιζαν ότι η νίκη στις εκλογές του φθινοπώρου είναι μακρινό ενδεχόμενο, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι όχι μόνο ανακάμπτει δημοσκοπικά, αλλά φαίνεται να πείθει τους πολίτες για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων του.
Πρώτα από όλα η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Poliarquia» εκτιμά με πρόσφατη της έρευνα ότι η δημοτικότητα του Μάκρι, η οποία το 2017 βρισκόταν στο 62%, ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο 35% από 28% τον περασμένο Μάιο.
Ένας βασικός λόγος που ο κεντροδεξιός πρώην δήμαρχος του Μπουένος Άιρες Μάκρι θεωρούνταν μέχρι πρότινος «καμένο χαρτί», οφείλεται στο ότι προσπάθησε εν πολλοίς να βάλει τάξη, στο χάος που απεκόμισε διαδεχόμενος στην προεδρία την λαϊκίστρια Κρίστινα Φερνάντεζ Κίρσχνερ. Σημειώνεται ότι κατά την οκταετή της θητεία, η Κίρσχνερ η οποία προχώρησε σε κρατικοποιήσεις όπως αυτή των διυλιστηρίων της Ισπανικής εταιρείας Repsol, διογκώνοντας το δημόσιο χρέος κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων και για σωρεία σκανδάλων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Μάκρι προσπάθησε να σταθεροποιήσει την οικονομία, εγχείρημα εκ των πραγμάτων δύσκολο και ριψοκίνδυνο. Από τα μέσα Μαΐου, το νόμισμα της χώρας το πέσο το οποίο έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του τα προηγούμενα δυο χρόνια, έχει πια την καλύτερη απόδοση από τα αντίστοιχα των λεγόμενων «αναδυόμενων» οικονομιών όπως η Κολομβία, η Ινδία, η Ινδονησία και η Βραζιλία, την ώρα που ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει κάνει «άλμα» άνω του 40% το ίδιο διάστημα.
Παράλληλα όμως τις πιθανότητες επανεκλογής του Μάκρι βοήθησε το άνοιγμα που έκανε σε μετριοπαθείς «Περονιστές» όπως ο επικεφαλής της Γερουσίας, Μιγκέλ Άνχελ Πιτσέτο τον οποίο επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.
Στον αντίποδα, η Φερνάντεζ-Κίρσχνερ επέλεξε να είναι και αυτή αντιπρόεδρος, τοποθετώντας στην θέση του υποψηφίου προέδρου τον πιο μετριοπαθή Αλμπέρτο Φερνάντεζ (καμία συγγένεια). Ωστόσο η κίνηση αυτή «εξόργισε» όπως αναφέρει η εφημερίδα Clarin «αρκετούς αναποφάσιστους οι οποίοι δεν επιθυμούν μια μαριονέτα της άλλοτε παντοδύναμης προέδρου της χώρας».
Όπως άλλωστε αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Economist «ακόμα και στην πατρίδα της την Λα Πλάτα πολλοί άλλοτε ακραιφνείς περονιστές είναι πια πεπεισμένοι ότι πρέπει να ξορκίσουν μια και καλή το φάντασμα του λαϊκισμού»