Της έντονης κριτικής που ο ίδιος είχε ασκήσει πρόσφατα στην ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτική διανομής των εμβολίων κατά του κορονοϊού στα κράτη-μέλη της, υπεραμύνθηκε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Βουλής στη Βιέννη.
Όσον αφορά την «άνιση διανομή εμβολίων στην ΕΕ», ο καγκελάριος τόνισε ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να προσφέρει σε όλους τους πολίτες εμβολιασμό έως το καλοκαίρι, και ότι «ένα αυξανόμενο χάσμα εντός της ΕΕ δεν μπορεί να είναι καλό».
Πολύ επικριτικά για το ζήτημα της προμήθειας εμβολίων παρουσιάζονται τα τρία κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης που καταθέτουν επείγουσες ερωτήσεις, ως προς την προμήθεια εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ολομέλεια της οποίας οι συνεδριάσεις ξεκινούν αύριο, Τετάρτη.
Ασκώντας έντονη κριτική στον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Γεργκ Λάιχτφριντ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, επισήμανε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή της Βουλής ότι «οι περίεργες εμφανίσεις του ομοσπονδιακού καγκελάριου τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα λάθη στην προμήθεια εμβολίων, συνιστώντας ένα πραγματικό φιάσκο, και την ίδια στιγμή ο ίδιος προσπαθεί να βρει ενόχους».
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων έκανε τεράστια λάθη στις προμήθειες εμβολίων από την Αυστρία, όπως με την επιβολή ανώτατου ορίου κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια εμβολίων, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών.
Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Κλαούντια Γκάμον προειδοποίησε ότι η Αυστρία έρχεται, χωρίς να υπάρχει λόγος, σε σύγκρουση με άλλα κράτη της ΕΕ, καθώς η αυστριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε ζητήσει επιπλέον δόσεις εμβολίων, αλλά δεν το έκανε, «και τώρα η Αυστρία είναι στη γωνία».
Στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Ντάγκμαρ Μπερλάκοβιτς κατήγγειλε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξοδεύει λιγότερα για την προμήθεια εμβολίων από ό,τι για διαφήμιση ενώ, όπως σημείωσε, έκπληξη προξενεί το γεγονός «ότι ο Κουρτς στις 6 Ιανουαρίου είχε ανακηρύξει τον εμβολιασμό σε κορυφαία προτεραιότητα, και στη συνέχεια ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για τις διαδικασίες κατά την παραγγελία εμβολίων».
«Η Αυστρία κατατάσσεται όγδοη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την πρόοδο του εμβολιασμού», τόνισε ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Αουγκουστ Βέγκινγκερ, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν αδικίες στη διανομή εμβολίων στην ΕΕ, και ο καγκελάριος προχώρησε εδώ σε πρωτοβουλίες και θα πρέπει να αναμένεται ότι τώρα η Αυστρία θα λάβει επίσης περισσότερα εμβόλια.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, την προπερασμένη Παρασκευή, 12 Μαρτίου, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην ακολουθούμενη από την ΕΕ πολιτική διανομής του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού μεταξύ των χωρών-μελών της, τόνιζε ότι «η διανομή δεν γίνεται δίκαια, ανάλογα με τον πληθυσμό, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 21 Ιανουαρίου».
Ταυτόχρονα, είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν «ενδείξεις» για πρόσθετες «μυστικές» συμφωνίες σε ένα «παζάρι» μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση τους επόμενους μήνες της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού.
Αρχές της περασμένης εβδομάδας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις -- μετά τον συντονισμό που είχαν νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους τους της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς - είχαν ζητήσει να υπάρξει ένας «διορθωτικός μηχανισμός» στο θέμα της διανομής των εμβολίων κατά του κορονοϊού στις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των έξι αυτών χωρών απευθυνόμενοι με επιστολή τους στην ηγεσία της ΕΕ, ασκούσαν κριτική στο γεγονός, όπως σημείωναν, ότι «η προμήθεια εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες σε μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πραγματοποιείται στην ίδια βάση».
Οι ίδιοι ζητούσαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην ΕΕ σχετικά με τη δικαιότερη διανομή των εμβολίων, «διαφορετικά, το τρέχον σύστημα παραγγελιών θα δημιουργήσει και θα εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών μέχρι το καλοκαίρι», όπως προειδοποιούσαν.
«Στην περίπτωση μίας συνεχιζόμενης άνισης διανομής εμβολίων στην ΕΕ υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών μέχρι το καλοκαίρι και αυτό να οδηγήσει ορισμένα κράτη-μέλη να επιτύχουν την ανοσία της αγέλης μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλα θα μείνουν πολύ πίσω», ανέφεραν χαρακτηριστικά.