Ο «χορός» Ερντογάν - Πούτιν στην Κεντρική Ασία
Shutterstock
Shutterstock

Ο «χορός» Ερντογάν - Πούτιν στην Κεντρική Ασία

Μετά από το πέρας της Συνόδου κορυφής στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του έχει στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο Ερντογάν, όχι μόνο δεν θεώρησε παράταιρο να συμμετέχει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αιτείται την ένταξη ως πλήρες μέλος σε έναν οργανισμό που πρωταγωνιστεί η Ρωσία και η Κίνα, αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε ως επιχείρημα πως η Τουρκία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Στο Ουζμπεκιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα διαρκέσει όσο είναι και οι δύο στην εξουσία. Προτού αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπροσωπήσει την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, στεκόταν δίπλα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ως κεντρικός σύμμαχός του.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διευθέτηση της διαφωνίας του για τη λειτουργία του σταθμού πυρηνικής ενέργειας, που κατασκευάζεται στο Ακούγιου στη νότια Τουρκία, αψηφώντας την αντιπολίτευση στο εσωτερικό του, που κατηγορεί τη Ρωσία πως έχει δημιουργήσει μία σχεδόν αυτόνομη στρατιωτική υποδομή στη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος βέβαια ανταπέδωσε τις αβροφροσύνες, θέλοντας να δείξει πως το ερντογανικό καθεστώς βρίσκεται υπό τη σκέπη του. Ο Πούτιν εκθείασε τη συμβολή του Ερντογάν στην επίτευξη της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά για την εξομάλυνση της επισιτιστικής κρίσης, ενώ δήλωσε πως το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη μέσω του ρωσοτουρκικού αγωγού.

Ο Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει τη σχέση του με τη Ρωσία ως μοχλό πίεσης απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, απειλώντας πως η Άγκυρα θα μπορούσε να ζητήσει μαχητικά από Ρωσία αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να τους προμηθεύσουν F-16.

Τη στιγμή που Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Άγκυρα να μην υπάρχει καταπάτηση των κυρώσεων στη Ρωσία, αποτελεί μάλλον κοινό μυστικό πως η Τουρκία αποτελεί προορισμό των Ρώσων ολιγαρχών ενώ ο τραπεζικός τομέας της κινείται στη γκρίζα ζώνη για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις. Φαίνεται άλλωστε όλο και περισσότερο πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να συνδέσει τον χρόνο του στην εξουσία όλο πιο άρρηκτα με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.