Η υπόθεση του Οσμάν Καβαλά αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική απόδειξη του ελέγχου που ασκεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δικαστικό σύστημα της χώρας σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times η οποία μάλιστα χαρακτηρίζει τον Τούρκο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο ως «Tζορτζ Σόρος» της Τουρκίας.
Ο Οσμάν Καβαλά διώχθηκε αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα Γεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός. Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο, δεν αποφυλακίσθηκε διότι αμέσως ετέθη υπό κράτησιν στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.
«Όταν αθωώθηκα ήταν σαν φεύγει ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους μου. Όταν με συνέλαβαν ξανά την ίδια μέρα κατάλαβα πόσο στενά συνδέεται η δικαιοσύνη με την πολιτική και πόσο σημαντική είναι η κράτησή μου πολιτικά», δήλωσε ο Καβαλά στους Times μέσω γραπτής συνέντευξης.
«Ήδη πριν από τη σύλληψή μου, ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευαν ψεύτικες ιστορίες σχετικά με δραστηριότητες μου εναντίον της κυβέρνησης. Η παρουσία μου στη φυλακή δημιουργεί την αντίληψη ότι είμαι ένοχος και χρησιμοποιείται ως απόδειξη για τη θεωρία συνωμοσίας», πρόσθεσε ο φιλάνθρωπος.
Για τους επικριτές του Τούρκου προέδρου ωστόσο τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό, η υπόθεση Καβαλά είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστολή της αντίθετης άποψης και της πολιτικοποίησης του δικαστικού σώματος υπό τον Ερντογάν, ειδικά μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
Ο Καβαλά πρόκειται να εμφανιστεί σε δικαστήριο την Παρασκευή για κατηγορίες που σχετίζονται με απόπειρα πραξικοπήματος και κατασκοπείας.
«Σε κάποιο σημείο, μπορεί να αποφασιστεί ότι το πολιτικό κόστος της συνέχισης της κράτησής μου παρά τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ υπερτερεί των οφελών», δήλωσε ο Καβαλά. «Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τους καθολικούς νομικούς κανόνες, για τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών. Αυτή είναι μια προτεραιότητα για τη χώρα μας, όπου πολλοί συμπολίτες μας ενοχοποιούνται σε δικαστικές διαδικασίες», πρόσθεσε.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβαλά. Όπως ανέφερε τότε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πάνω από ένα χρόνο πριν, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».