Με 796 επί συνόλου 980 έγκυρων επιστολικών ψήφων επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο η εκλογή του Άρμιν Λάσετ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο διαδικτυακά, ο κ. Λάσετ εξασφάλισε 521 ψήφους έναντι 466 του αντιπάλου του, Φρίντριχ Μερτς. Σύμφωνα ωστόσο με την καθορισμένη διαδικασία, το αποτέλεσμα έπρεπε να επιβεβαιωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 Συνέδρων και εκλεκτόρων. Σε αυτήν ωστόσο, οι σύνεδροι είχαν την επιλογή μόνο να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τον νικητή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το ζητούμενο δηλαδή ήταν αν οι ψηφοφόροι που δεν είχαν επιλέξει τον Άρμιν Λάσετ θα του έδιναν τώρα την στήριξή τους.
Σύμφωνα πάντως με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε σήμερα από τα έντυπα του Ομίλου Funke, ο κ. Λάσετ θεωρείται κατάλληλος ως υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) μόνο από το 21% των ερωτηθέντων. Βασικός του αντίπαλος φαίνεται ότι θα είναι ο Μάρκους Ζέντερ, Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός του «αδελφού» κόμματος του CDU, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος Μαρτίου.
Την ίδια ώρα το κλίμα στο εσωτερικό του CDU παραμένει τεταμένο, λόγω της πόλωσης η οποία αποτυπώθηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα στην εσωκομματική αναμέτρηση, με τον νικητή κ. Λάσετ να εξασφαλίζει λίγες ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του, Φρίντριχ Μερτς. Σύμφωνα με αποκαλύψεις στο αυριανό τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία (Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς, Νόρμπερτ Ρέτγκεν) συναντήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και λίγο πριν από την ψηφοφορία για τα μέλη του προεδρείου, καθώς ο κ. Λάσετ επεδίωκε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη και ενόψει της διεκδίκησης της υποψηφιότητας για την Καγκελαρία.
Ο νεοεκλεγείς αρχηγός πρότεινε στους δύο αντιπάλους του να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο όργανο του κόμματος, αλλά ο κ. Μερτς έθεσε ως προϋπόθεση την ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας - και μάλιστα άμεσα. Χαρακτήρισε μάλιστα τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ως «το πλέον αδύναμο σημείο» της κυβέρνησης. Ο Άρμιν Λάσετ είχε λιγότερο από μισή ώρα για να προλάβει να πείσει την Άγγελα Μέρκελ για αυτή την αλλαγή, η οποία θα σήμαινε ότι θα αντικαθιστούσε έναν από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες της με έναν από τους πιο «συνεπείς» εσωκομματικούς της αντιπάλους. Τελικά, όπως επισημαίνει το περιοδικό, ο κ. Λάσετ δεν επιχείρησε καν να πετύχει αυτή την αντικατάσταση. Αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η Καγκελάριος «δεν σχεδιάζει κάποιον ανασχηματισμό» της κυβέρνησης.
Πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της επιστολικής ψήφου, δηλώνει στη FAZ
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικό το αποτέλεσμα της επιστολικής ψήφου για την επιβεβαίωση της εκλογής του ως προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Υπάρχει ένας ούριος άνεμος στο κόμμα μας στον δρόμο για την συμμετοχή όλων. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια ζωντανή αντιπαράθεση και τώρα υπάρχει μια σαφής απόφαση ώστε έτσι να εργασθούμε από κοινού και να συσπειρώσουμε το κόμμα μαζί», είπε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).
«Κέρδισα την σαφή πλειοψηφία των κομματικών αντιπροσώπων, αλλά ο Μερτς έχει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στο κόμμα, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα. Η απόκρυψη αυτού του γεγονότος θα ήταν λάθος», πρόσθεσε στην συνέντευξη στην FAZ.
«Κατά τη γνώμη μου, οι υποστηρικτές του Mερτς θέλουν να δοθεί έμφαση στις μεσαίες και τις οικογενειακές επιχειρήσεις, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία και σε μια σαφή στάση για την εσωτερική ασφάλεια. Αυτή είναι ακριβώς η πορεία που ακολουθώ στο συνασπισμό με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το γεγονός ότι ο Φρίντριχ Μερτς απέρριψε την προσφορά να εκλεγεί στο προεδρείο του CDU είναι λυπηρό, αλλά το σέβομαι», τόνισε.
Όσον αφορά την πρόταση του Μερτς να ενταχθεί στην κυβέρνηση Μέρκελ ως υπουργός Οικονομίας, ο Λάσετ είπε: «Το κομματικό συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου δεν αφορούσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή κατανομή θέσεων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο Μερτς βλέπει εντωμεταξύ διαφορετικά την πρότασή του».
Ο νέος πρόεδρος του CDU τόνισε επίσης ότι δεν εξαρτά τη διεκδίκηση της καγκελαρίας στις ομοσπονδιακές εκλογές από τις δημοσκοπήσεις. Ενόψει των συζητήσεων που θα έχει με τον χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο Λάσετ δήλωσε: «Γνωρίζουμε και οι δύο ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σημαντικές, αλλά σε καμία περίπτωση η μόνη βάση για τέτοιες αποφάσεις. Αποφασιστικής σημασίας είναι το ποιος έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές. Πρόταση (για το ποιος θα διεκδικήσει την καγκελαρία) θα γίνει από μένα και τον Ζέντερ την άνοιξη».