Ο Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Ελ Ασουάνι, που έχει γράψει το γνωστό μυθιστόρημα «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν», απευθύνθηκε μέσω των δικηγόρων του στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την Προώθηση και την Προστασία της Ελευθερίας της Έκφρασης «προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη λογοκρισία της οποίας είναι θύμα», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ο Ελ Ασουάνι κατηγορείται στη γενέτειρά του για «εξύβριση του προέδρου, των ένοπλων δυνάμεων και των αιγυπτιακών δικαστικών θεσμών». Εξάλλου εδώ και πέντε χρόνια απαγορεύεται η κυκλοφορία των βιβλίων του στην Αίγυπτο, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να μεταβεί στη χώρα «χωρίς να συλληφθεί και να προσαχθεί στην αιγυπτιακή στρατιωτική δικαιοσύνη επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης», επισημαίνουν οι Γάλλοι δικηγόροι στην ανακοίνωση.
«Επίσης φοβάται για την τύχη που θα έχουν τα μέλη της οικογένειάς του, που ζουν όλα στην Αίγυπτο», πρόσθεσαν.
Απευθυνόμενοι στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ οι δικηγόροι του Αιγύπτιου συγγραφέα επιθυμούν «να καταγγείλουν την κατάφωρη παραβίαση από τις αιγυπτιακές αρχές ενός θεμελιώδους δικαιώματος, του να μπορεί κανείς να σκέφτεται και να γράφει, και της ελευθερίας της έκφρασής του».
Γεννημένος το 1957, ο Αλάα Ελ Ασουάνι συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς λογοτέχνες του αραβικού κόσμου. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν», που τυπώθηκε το 2006 (σ.σ. στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε μετάφραση Αχιλέα Κυριακίδη για πρώτη φορά το 2007 από τις εκδόσεις Πόλις [εξαντλημένο] και ξανά το 2016 από τις εκδόσεις Πατάκη), μετατράπηκε πράγματι σε διεθνές εκδοτικό φαινόμενο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί έκτοτε σε τριάντα γλώσσες, ενώ ο ίδιος έχει τιμηθεί με κάπου δεκαπέντε λογοτεχνικά βραβεία.
Στρατευμένος χρονογράφος, υπερασπίζεται σθεναρά τις δημοκρατικές αξίες σε πολλά άρθρά του που δημοσιεύονται τόσο στον αιγυπτιακό όσο και στον διεθνή Τύπο. Είναι εξάλλου ιδρυτικό μέλος του κινήματος της αντιπολίτευσης «Κιφάγια» («Φτάνει»).
Το 2011, είχε πάρει ενεργά μέρος στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, συμμετέχοντας στο κίνημα των εξεγερμένων, εστία του οποίου ήταν η Πλατεία Ταχρίρ. Αυτή η εμπειρία ήταν η έμπνευση για το «J''ai couru vers le Nil», που τυπώθηκε στα γαλλικά πέρυσι κι έχει ήδη πουλήσει 30.000 αντίτυπα στη Γαλλία — όμως είναι απαγορευμένο, σύμφωνα με τον δημιουργό του, σε σχεδόν όλες τις αραβικές χώρες, με εξαίρεση την Τυνησία, το Μαρόκο και τον Λίβανο.
Ο Αλάα Ελ Ασουάνι ζει σήμερα στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει λογοτεχνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ