Τέσσερα ακραία σενάρια και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώνονται σε απόρρητη ανάλυση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται οι New York Times, και η οποία περιλαμβάνεται στον όγκο των διαβαθμισμένων εγγράφων που έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο οδηγώντας τη διακυβέρνηση Μπάιντεν ενώπιον μίας πρωτοφανούς «καταιγίδας».
Στα υποθετικά σενάρια περιλαμβάνεται ο θάνατος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο θάνατος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η απομάκρυνση της ηγεσίας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ένα ουκρανικό πλήγμα στο Κρεμλίνο.
Το έγγραφο αναφέρει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί επί μακρόν, ωστόσο περιγράφει πώς κάθε σενάριο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, σε λήξη της σύγκρουσης κατόπιν διαπραγματεύσεων ή να μην έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πορεία του πολέμου.
Οι New York Times επισημαίνουν πως είναι ένα αρκετά «τυπικό» έγγραφο των υπηρεσιών πληροφοριών που καταρτίζεται προκειμένου να βοηθήσει στρατιωτικούς, πολιτικούς ή νομοθέτες να συλλογιστούν την πιθανή έκβαση μεγάλων γεγονότων ενόσω αξιολογούν τις επιλογές τους.
Χρονολογείται στις 24 Φεβρουαρίου και φέρει την ένδειξη «ΈΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ», γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάλυση γινόταν ένα χρόνο από την έναρξη της εισβολής. Η απόφαση για τη γνωστοποίηση των πληροφοριών που περιείχε, για παράδειγμα σε ξένους εταίρους, ανήκε σε ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου.
Ένα από τα τέσσερα σενάρια αφορά σε ουκρανικό χτύπημα στο Κρεμλίνο. Εντοπίζεται ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιπτώσεων. Το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντά στη δημόσια κατακραυγή επιβάλλοντας μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική κινητοποίηση και εξετάζοντας τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Ή, οι φόβοι των πολιτών θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση του πολέμου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει φανεί ιδιαίτερα ανήσυχη για το ενδεχόμενο ενός ουκρανικού πλήγματος στη Μόσχα, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας. Ο κίνδυνος μίας τέτοιας επίθεσης είναι και ένας λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες να παράσχουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο.
Ορισμένες αναλύσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρέχουν εκτιμήσεις για το πιο πιθανό αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου γεγονότος, αλλά το συγκεκριμένο έγγραφο όχι. Περιγράφει διάφορα σενάρια χωρίς να αξιολογεί ποιο μπορεί να είναι πιο πιθανό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ούτε επιβεβαίωσαν, ούτε διέψευσαν τη γνησιότητα του συγκεκριμένου εγγράφου. Η ανάλυση επί των τεσσάρων σεναρίων είναι, πάντως, παρόμοια με άλλες που συντάχθηκαν από το Πεντάγωνο και αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν έχουν αναγνωρίσει πως είναι γνήσιες.
Πέραν των καίριων πληροφοριών για τις αντοχές και αδυναμίες των ουκρανικών δυνάμεων τη στιγμή ακριβώς που επίκειται η εαρινή αντεπίθεση του Κιέβου, τα έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο έχουν εκθέσει επίσης τη δράση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αποκαλύπτοντας την παρακολούθηση συμμάχων, καθώς και το βαθμό διείσδυσης της CIA στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το μισθοφορικό στρατό της Wagner.
Διαβάστε επίσης
Pentagon Leaks: Οι ΗΠΑ συζητούν με συμμάχους σχετικά με τις διαρροές εγγράφων
Όστιν: Οι ΗΠΑ «θα κινήσουν γη και ουρανό» μέχρι να βρεθεί η πηγή της διαρροής
Pentagon Leaks: Η Σερβία συμφώνησε να εξοπλίσει την Ουκρανία
Διαρροή απόρρητων εγγράφων: Μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας «επιχειρούν» στην Ουκρανία