Τουλάχιστον εκατό αξιωματικοί νυν και πρώην μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων κάλεσαν σε κοινό τους άρθρο σε γαλλικό περιοδικό τον πρόεδρο Μακρόν να αντιμετωπίσει άμεσα τον ισλαμικό κίνδυνο, προειδοποιώντας ότι αν απαιτηθεί να επιβληθεί και στρατιωτικός νόμος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το θέμα έχει προκαλέσει πολιτικό σάλο στη Γαλλία με την υπουργός Εθνικής Άμυνας να ζητάει κυρώσεις, ενώ στον αντίποδα η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρί Λεπέν εξέφρασε την υποστήριξή της προς τους στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, αλλά και του BBC, στο κοινό τους άρθρο οι περίπου 100 στρατιωτικοί εκ των οποίων 20 απόστρατοι με το βαθμό στρατηγού, καλούν τον Γάλλο πρόεδρο να υπερασπιστεί τον γαλλικό πατριωτισμό έναντι της έξαρσης βίας από Μουσουλμάνους, αλλά και αυτό που αποκάλεσαν «διάβρωση της κοινωνίας από τον Ισλαμισμό», κάνοντας λόγο για επικείμενη αποσύνθεση της χώρας και κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου» λόγω του ισλαμικού κινδύνου.
Στην επιστολή προειδοποιούν τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, την κυβέρνησή του και τους βουλευτές του για «αρκετούς θανατηφόρους κινδύνους» που απειλούν τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του «Ισλαμισμού» - των φτωχών μεταναστευτικών προαστίων που περιβάλλουν τις γαλλικές πόλεις.
«Δεν είναι πλέον η ώρα να καθυστερήσουμε, αλλιώς αύριο ο εμφύλιος πόλεμος θα τερματίσει αυτό το αυξανόμενο χάος και τους θανάτους - για τους οποίους θα είστε υπεύθυνοι - με χιλιάδες σε αριθμούς», καταλήγει η επιστολή.
Την παραδειγματική τιμωρία των 20 βετεράνων στρατηγών και άλλων στρατιωτικών που πρότειναν επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Γαλλία ζήτησε η υπουργός Άμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί, ενώ η υποψήφια πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρίν Λε Πεν τάχθηκε ανοικτά υπέρ τους.
Η Λε Πεν έσπευσε να δηλώσει στο ίδιο περιοδικό την υποστήριξή της προς τους στρατιωτικούς και κάλεσε όσους τάσσονται υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου να σταθούν στο πλευρό της «για να συμμετάσχετε στη μάχη που ανοίγεται. Προσυπογράφω την ανάλυσή σας και συμμερίζομαι τη θλίψη σας», ανέφερε.
Από την πλευρά της η υπουργός Αμύνης της χώρας καταδίκασε με πολύ σκληρούς όρους την πρόταση που υπογράφουν οι 20 στρατηγοί και πολλοί άλλοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με το περιοδικό, ενώ για την Λε Πεν σημείωσε πως «τα λόγια της αντανακλούν μια σοβαρή παρεξήγηση εκ μέρους της των στρατιωτικών θεσμών, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία».
Υπενθύμισε δε ότι προβλέπονται ποινές για τους στρατιωτικούς που δρουν πέρα από τα καθήκοντά τους και αποκάλυψε ότι ζήτησε ήδη όσοι εν ενεργεία στρατιωτικοί έχουν προσυπογράψει το κείμενο υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπως πρέπει.
«Για όσους παραβίασαν το καθήκον τους, προγραμματίζονται κυρώσεις και αν υπάρχουν ενεργοί στρατιώτες μεταξύ των υπογραφόντων, ζήτησα από τον αρχηγό του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων να εφαρμόσει τους κανόνες... δηλαδή κυρώσεις» είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info τη Δευτέρα.
Η κίνηση των νυν και πρώην στρατιωτικών έγινε την ίδια ημέρα με τη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα νοτιοδυτικά του Παρισιού, το οποίο αντιμετωπίστηκε ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.