Οι προτάσεις Ντράγκι, η «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και τα σημεία σύγκλισης
AP
AP
ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής

Οι προτάσεις Ντράγκι, η «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και τα σημεία σύγκλισης

Για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» κάνουν λόγο οι πληροφορίες για τη Σύνοδο Κορυφής με τον Μάριο Ντράγκι να καταθέτει τις προτάσεις του, ενώ φαίνεται πως τα περισσότερα τμήματα των προτάσεων που υπήρχαν στο προσχέδιο θα εγκριθούν από την πλειοψηφία, πλην Ιταλίας και Γερμανίας ακόμα.

Αξιωματούχος που γνωρίζει τις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις μετέφερε αρχικά τις αντιδράσεις Ιταλίας και Βελγίου για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

«Μας ζητούν να δείξουμε αλληλεγγύη στο μοίρασμα ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει αλληλεγγύη στις εκκλήσεις μας για συγκράτηση των τιμών», είπε ο Μάριο Ντράγκι.

«Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά: χρηματοδοτήσαμε τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν, προκαλέσαμε την ύφεση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Aλεξάντερ Ντε Κρόο του Βελγίου, με τη χώρα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη γειτονική Γερμανία, συμμερίστηκε την απογοήτευση του.

«Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μόνο στην προσφορά - θα πρέπει να είναι και στις τιμές», είπε στη συνάντηση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Ντράγκι κατά τη σημερινή παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετηθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, διότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενότητα της Ευρώπης.

Ο Ντράγκι τάχθηκε, επίσης, υπέρ της έγκρισης κοινών, ευρωπαϊκών δαπανών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φάση της οικονομικής ύφεσης. «Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, με στόχο όχι μόνον τις επενδύσεις, αλλά και την συγκράτηση των τιμών.

Πέρα από τις διαφωνίες σχετικά με το αν και πώς να τεθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι ηγέτες της ΕΕ διαφωνούν επίσης σχετικά με τα σχέδια δαπανών από τις εύρωστες οικονομικά χώρες, για τα οποία άλλοι καταγγέλλουν ότι είναι άδικα και υπονομεύουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά του μπλοκ.

Στο μεταξύ, περίπου οι μισοί ηγέτες έχουν λάβει το λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αλλά ένα πράγμα δεν έχει συμβεί ακόμη, είπε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico: Μια απόφαση για αναθεώρηση του σχεδίου πρότασης που έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Το προσχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης ενέργειας και στην εργασία για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου ως μέσο μείωσης του κόστους, αλλά περιλαμβάνει και όρους σχετικά με την εξέταση των ανώτατων τιμών.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι εποικοδομητική, μετέφερε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι κανένας ηγέτης δεν έχει φύγει από την αίθουσα απογοητευμένος.

Ένας άλλος διπλωμάτης είπε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο μήνα για να επιλυθούν αυτές οι διαφωνίες.

Κάθε αντιπροσωπεία έχει αποδεχθεί το προσχέδιο συμπερασμάτων, με τη Γερμανία και την Ιταλία να απομένουν να θέλουν να προσθέσουν επιπλέον σχόλια, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες πιθανότατα οδεύουν προς την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους του εγγράφου που έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων για θέματα συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Το έγγραφο επικεντρώθηκε στην πραγματοποίηση των κοινών αγορών και στη μείωση της ζήτησης για την άμβλυνση του κόστους.

Politico: Νέο κείμενο συμπερασμάτων

Στο πιο πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων που έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής, προστέθηκε η επισήμανση προς τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς με κινήσεις για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, κάτι που έκανε η Γερμανία με το περιβόητο πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο, οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από κάθε κράτος ξεχωριστά, να μην επηρεάζουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να ανταποκρίνονται στους όρους ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

Επιπλέον, στο κείμενο προστέθηκε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μία ανάλυση κόστους-οφέλους και να προετοιμάσει μία πρόταση για ένα προσωρινό πλαίσιο που θα περιορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πηγή: Reuters, με πληροφορίες από το Politico και το ΑΠΕ.