Την ανάγκη οι δύο ισχυρές πυρηνικές υπερδυνάμεις να βρουν πεδία συνεργασίας, τόνισαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι, ενώ αρνήθηκαν και οι δύο κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς και χρήσιμες. Υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την επιθυμία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.
Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων», είπε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το ξεκίνημα μιας µακρόχρονης διαδικασίας για ισχυρό διάλογο με τη Ρωσία.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν βρεθεί στο χειρότερο σημείο τους διαχρονικά, ωστόσο αυτό άλλαξε πριν από περίπου τέσσερις ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία», ενώ σημείωσε ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων.
Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.
Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι αποκάλεσε «ανταγωνιστή» των Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας όμως ότι ο χαρακτηρισμός αυτός συνιστά κοπλιμέντο και επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ και Ρωσία θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται στο τομέα της Ενέργειας.
Επιπλέον, προανήγγειλε νέες συναντήσεις μελλοντικά, εκφράζοντας την ελπίδα του «ότι θα λύσουμε όλα τα ζητήματα που συζητήσαμε σήμερα» και ενημερώνοντας πως «συμφωνήσαμε να να επαναλάβουμε την επικοινωνία μας».
Το ενδεχόμενο ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016
Σε αυτό που αναδείχθηκε ως κεντρικό ζήτημα των ερωτήσεων που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες από τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 ότι η έρευνα των αμερικανικών αρχών είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ. Τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία συμπαιγνία, ενώ ανέφερε πως «δεν γνωρίζω τον πρόεδρο για να συνεργήσω μαζί του».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε ξανά ότι δεν υπήρχε «καμία συμπαιγνία» στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον». «Διεξάγαμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή, λέγοντας ότι η Ρωσία ποτέ δεν αναμείχθηκε και ούτε πρόκειται να το κάνει σε εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.
«Δείξτε μου αν υπάρχει ένα και μόνο γεγονός που υποδηλώνει ανάμιξη της Μόσχας» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης της Ρωσίας «εντελώς ανόητους».
Ωστόσο, ο Βλ. Πούτιν παραδέχτηκε σήμερα ότι ήθελε να δει τον Τραμπ νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ γιατί ήταν ο υποψήφιος που «μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ».
Επιπλέον, δήλωσε πως εφόσον η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μάλερ που εξετάζει το ζήτημα στείλει στη Ρωσία επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους, η Ρωσία θα δεχθεί.
Όπως είπε όμως ο πρόεδρος της Ρωσίας, η χώρα του θα ήθελε σε αντάλλαγμα «να ανακρίνουμε αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους υποψιαζόμαστε για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Υποψιαζόμαστε ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενεπλάκησαν στη διοχέτευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Μπράουντερ στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον», ανέφερε.