Ντ. Τουσκ: Ενδεχόμενο να δοθεί «μακρά παράταση» στο Brexit

Ντ. Τουσκ: Ενδεχόμενο να δοθεί «μακρά παράταση» στο Brexit

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να εξετάσουν την πιθανότητα να δοθεί μακρά παράταση στο Brexit προκειμένου να βρεθεί τρόπος επίλυσης του αδιεξόδου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit και να συγκεντρώσει συναίνεση για αυτή», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στους υπόλοιπους 27 ηγέτες που θα συναντήσουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την επόμενη Πέμπτη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Τουσκ πιστεύει πως η Βρετανία, στην περίπτωση που η Μέι δεν καταφέρει να αποφύγει μια τρίτη κοινοβουλευτική ήττα την επόμενη εβδομάδα για τη συμφωνία του Brexit που έχει διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες, θα χρειαστεί τουλάχιστον έναn χρόνο και πιθανόν πολύ περισσότερο για να εξασφαλιστεί εθνική συναίνεση στον τρόπο που θέλει να αποχωρήσει από το μπλοκ - ακόμα ίσως και για το εάν τελικά θα φύγει από την ΕΕ.

Μια τέτοια παράταση, που θα εξαρτηθεί από το αν θα υποβάλει σχετικό αίτημα η Μέι, θα απαιτήσει η Βρετανία να εκλέξει βουλευτές της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές στις 23-26 Μαΐου, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Θα απαιτήσει επίσης ομόφωνη στήριξη των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών, των οποίων οι θέσεις μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρες.

Πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Τουσκ θα ταξιδέψει για να συναντήσει ηγέτες, μεταξύ άλλων τη Δευτέρα τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Τρίτη τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Μια σειρά από σημαίνουσες προσωπικότητες στην ΕΕ ζητούν από το μπλοκ να αρνηθεί την όποια παράταση πέραν των εκλογών του Μαΐου ή το αργότερο πέραν της 2ας Ιουλίου, όταν συγκροτηθεί σε σώμα το νέο ευρωκοινοβούλιο. Ο Μακρόν έχει εκφράσει αμφιβολίες για μια μεγαλύτερη παράταση ενώ η Μέρκελ έχει εμφανιστεί πιο ανοικτή στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Βρετανία.

Ο Τουσκ, ωστόσο, ενώ ελπίζει ότι η Μέι θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών για τη συμφωνία της επί του Brexit πριν από τη σύνοδο, πιστεύει ότι μια μικρή παράταση δεν θα είναι πολύ αποτελεσματική και παροτρύνει τους ηγέτες να μην αρνηθούν τις επιλογές του να δοθεί περισσότερος χρόνο στη Βρετανία. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει βουλευτικές εκλογές ή ένα νέο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ.

Διχασμένη η ΕΕ

Η Μέι, ενώ ετοιμάζεται για μία ακόμα κοινοβουλευτική ψηφοφορία σήμερα με το ερώτημα της παράτασης πέραν της ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, δήλωσε ότι θα μπορούσε να ζητήσει μια παράταση έως τις 30 Ιουνίου, εάν οι βουλευτές στηρίξουν τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα. Αλλά θα επιδίωκε μια πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση αντί να αποχωρούσε χωρίς συμφωνία.

Η συζήτηση στην ΕΕ για μια πολύ μακρά παράταση έως και μια διετή προθεσμία θα μπορούσε να ενισχύσει την τακτική της Μέι να το χρησιμοποιεί αυτό ως απειλή για να πείσει τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit να στηρίξουν τη συμφωνία της αντί να βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο η Βρετανία να μην φύγει καθόλου από την ΕΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι πολλοί στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών δυσκολεύονται να αποφασίσουν για την καθυστέρηση του Brexit. Πολλοί πιστεύουν ότι η διαδικασία αποσπά την προσοχή της ΕΕ από πιο πιεστικά ζητήματα και τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Αλλά κανείς δεν φαίνεται χαρούμενος απέναντι στο ενδεχόμενο η Βρετανία να καταλήξει σε ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία.

Η προοπτική του να εκλέξει εκ νέου ευρωβουλευτές η Βρετανία είναι ένα ακόμα διχαστικό ζήτημα. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η Μέρκελ, δεν έχει μέλη από τη Βρετανία καθώς οι Συντηρητικοί της Μέι αποχώρησαν από αυτό πριν από μια δεκαετία. Η επιστροφή των Βρετανών Εργατικών βουλευτών στο σώμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ της κεντροαριστεράς και του ΕΛΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι ευρωεκλογές στην Βρετανία θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την παρουσία αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στο κοινοβούλιο, μια εξέλιξη που ο Μακρόν, η Μέρκελ και άλλοι θα προτιμούσαν να αποφύγουν.

Σε απάντησή του στο tweet του Τουσκ, ο Γκι Φερχόφστατ, ο ηγέτης της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και συντονιστής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το Brexit, κλιμάκωσε τα αιτήματά του για αποχώρηση της Βρετανίας το συντομότερο δυνατόν εκτός κι αν οι βουλευτές της καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια ξεκάθαρη στρατηγική.

«Σε καμία περίπτωση παράταση στα τυφλά!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Εκτός κι αν υπάρξει σαφής πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για κάτι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει κανένας λόγος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνήσει σε μια παράταση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ