Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας με 55% ο Ζαΐχ Μπολσονάρου

Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας με 55% ο Ζαΐχ Μπολσονάρου

Με ποσοστό 55,70% -και καταμετρημένο το 88% των ψήφων- ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου εξελέγη νέος πρόεδρος της Βραζιλίας στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντο Αντάτζι ηττήθηκε έχοντας συγκεντρώσει το 43,30% των ψήφων, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE).

Ο πρώην στρατιωτικός Ζαίχ Μπολσονάρου, τον οποίο αποκαλούν «Τραμπ των Τροπικών» θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. αξίζει να σημειωθεί ότι για χρόνια θεωρούνταν ένας περιθωριακός πολιτικός που ήταν γνωστός για τις ακραίες θέσεις του και μόνο.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού , σε μια Βραζιλία όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα πολωμένο, έπειτα από μια εξαιρετικά τεταμένη και δηλητηριώδη προεκλογική εκστρατεία.

Η μετεωρική άνοδος του είναι απότοκος ένας παραδόξου, αφού, ο δημοφιλέστερος πολιτικός, πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και του αρνήθηκε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές. Η δημοφιλία του Λούλα οφείλεται στο γεγονός, ότι κατά την διάρκεια της θητείας του (2003-2011) η Βραζιλία γνώρισε ανάπτυξη, επίπλαστη ως έναν βαθμό.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μισέλ Τέμερ συνεχάρη τον Μπολσονάρου για τη νίκη του και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση στην επόμενη θα ξεκινήσει από σήμερα.

Η θητεία του Τέμερ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία το 2016 μετά την καθαίρεση από το Κογκρέσο της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος σημαδεύτηκε από την ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, την κλιμάκωση της βίας, και τα σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία ενεπλάκη και ο ίδιος.

Την περασμένη χρονιά βρέθηκε στο επίκεντρο δύο ερευνών της εισαγγελίας για διαφθορά και σύσταση και συμμορία. Και στις δύο περιπτώσεις, το Κογκρέσο αποφάσισε να ανασταλούν οι έρευνες για τις υποθέσεις αυτές τουλάχιστον μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του. Επίσης, η ομοσπονδιακή αστυνομία διεξάγει έρευνα για υπόθεση δωροδοκίας του.

Αλλάζει το οικονομικό μοντέλο της χώρας

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου αναμένεται να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, προωθώντας ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και περιστέλλοντας τις δημόσιες δαπάνες, δήλωσε ο Πάολο Γκέντες, επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γκέντες που έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία όπως σημειώνουν αναλυτές. 

«Η Βραζιλία γνώρισε 30 χρόνια ανεξέλεγκτων δημοσίων δαπανών (...) ακολούθησε ένα μοντέλο το οποίο διέφθειρε την πολιτική και προκάλεσε την αύξηση των φόρων, των επιτοκίων και του χρέους, όπως μια χιονοστιβάδα», δήλωσε ο 69χρονος Γκέντες, επικρίνοντας με σφοδρότητα το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο.

Η Βραζιλία βγήκε με πολύ κόπο από μια από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία της, αφού είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 3,5% το 2015 και το 2016, ενώ καταμετρά σχεδόν 13 εκατομμύρια άνεργους.

Ο Γκέντες υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου θα μελετήσει και θα θέσει σε εφαρμογή αφού αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο, μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, μέτρα που αν και είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλή θεωρούνται απαραίτητα για να μειωθεί το χρέος.

Επίσης, επέμεινε πως πρέπει να «επιταχυνθεί ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων» που άρχισε η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μισέλ Τέμερ, που έθεσε ήδη σε εφαρμογή στα τέλη του 2016 μια θεραπεία λιτότητας, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της Βραζιλίας.

Οι αγορές μέχρι σήμερα πάντως έχουν αντιδρούσαν θετικά τόσο στο ενδεχόμενο εκλογής Μπολσονάρου όσο και για την τοποθέτηση του Γκέντες στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς το χρηματιστήριο της χώρας έχει σημειώσει άνοδο 13.5% από τον Σεπτέμβριο και το νόμισμα ρεάλ έχει κερδίσει 10% τουλάχιστον έναντι του δολαρίου. 

Ασφάλεια

Ο Μπολσονάρου είχε θέσει εξ''αρχής το θέμα της ασφάλειας στην κορυφή της ατζέντας του, εξάλλου η Βραζιλία είναι μια χώρα όπου πέρυσι μόνο έγιναν 63.880 ανθρωποκτονίες και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρωποκτονιών, βίας και απαγωγών. Οι προτάσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου περιέχουν τον χημικό  ευνουχισμό για τους βιαστές, «ελεύθερο χέρι» στην αστυνομία ως προς τις ενέργειες της και περισσότερες επενδύσεις στον εξοπλισμό, την τεχνολογία και την ικανότητα διερεύνησης των αστυνομικών δυνάμεων.